Savunma

ABD’den NATO’ya 6. nesil uçak sorusu

Almanya’nın Köln kentinde gerçekleştirilen NATO etkinliğinde konuşan ABD Hava Kuvvetleri Avrupa Komutanı Orgeneral Tod Wolters çok sayıda 6’ıncı nesil savaş uçağı projesinin olduğuna dikkat çekerek sistemlerin birlikte görev yapabilmesi için “stratejik şeffaflık ve uyum” konusunda ortak adım atılmasını söyledi.

Defense News Dergisi’nin haberine göre,  ABD Hava Kuvvetleri Avrupa Komutanı Orgeneral Tod Wolters, Atlantik Konseyi’nin ev sahipliğinde 9 Haziran’da düzenlenen bir etkinlikte, üye ülkelerin ilgili planları görmek için gereken kaynaklarla ilgili notları karşılaştırma ihtiyacı olduğunu açıkladı. Orgeneral Wolters. “Uluslar, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’daki futuristik hava silahlarının geliştirilmesi de dahil olmak üzere gelecekteki savunma planlarını oluştururken “stratejik şeffaflık ve uyum içinde olmalı. Bu faaliyetler devam ediyor ve bu boyutta neler olduğu konusunda çok heyecanlıyım” dedi.

ÜÇ FARKLI PROJE

Orgeneral Wolters, “NATO içinde altıncı nesil uçakları geliştirmek için devam eden üç büyük hamle var. Ancak bu silahların nihayetinde geleneksel uçaklara ne kadar benzeyeceği hala açık bir soru. ABD’nin programı, ‘Yeni Nesil Hava Hakimiyeti’ adını taşıyor. İngilizler ‘Tempest’ üzerinde çalışıyor. Fransa, Almanya ve İspanya’da Future Combat Air System veya FCAS adında bir projesi var. Tüm bu çabalar, yeni insansız hava araçları, silahlar, sensörler ve komuta ve kontrol mimarileri oluşturmaya yönelik ayrı faaliyetleri içeriyor. Sistemlerin birlikte görev yapabilmesi için ‘stratejik şeffaflık ve uyum’ çok önemli” diye konuştu.

Altıncı nesil hava silahlarına daha yıllar varken Wolters, Amerikan beşinci nesil F-35 jetlerinin müşteri ülkelerinin askeri yeteneklerini birleştirmede henüz tam potansiyellerine ulaşmadığını söyledi. Özellikle, ulusal hava kuvvetleri genelinde belirleyici kuvvet çarpanı olarak jetlerin reklamı yapılan muharebe veya gizli hünerlerinden ziyade uçağın erken uyarı ve komuta-kontrol gibi savaş destek özelliklerini tanımladı. Wolters, Avrupalı ​​kullanıcıların 2030 yılına kadar toplam 450 F-35’i sahaya çıkaracağını öngördü.

Wolters, “Her geçen gün, hava alanında hızımızı ve duruşumuzu iyileştirmek için F-35’lere sahip ülkeleri birleştirmenin daha iyi yollarını buluyoruz” dedi.

 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu