Pilotlar kaçıyor
Dubai merkezli düşük maliyetli havayolu FlyDubai yeniden pilot alacağını duyurunca Türkiye’den tam 800 başvuru aldı. Bu başvurulardan bir çoğu da Türk Hava Yolları’nda uçan ikinci pilotlardandı.
Önümüzdeki günlerde görüşmeler başlayacak. Görülen o ki başta THY olmak üzere ülkemizden bir çok pilot Körfez bölgesine gidecek. Gitmek isteyenlere sorduğumda en önemli nedenlerin başında maaşlar geliyor.
Tüm dünyada olduğu gibi havacılık sektörü ayakta kalabilmek için maaşlarda kısıntıya gitti. Personel, ayakta kalabilmek için bunu kabul etti. Şirketlerin önemli bölümü uçuşlar arttıkça maaşları eskisi gibi ödemeye başladı.
Buna şu an uymayan bir havayolu da THY. Aylık programlar 90-100 saatten aşağı çıkmıyor. Ama maaşlar eskisine göre ‘kuş’ gibi. Ciddi kayıp yaşayan kaptan ve ikinci pilotların maaşlarında önemli erimeler var. Buna dövizdeki artışı ve enflasyonu da eklemek gerekiyor.
Fırsatını bulan…
Fırsatını bulan başka şirkete geçiyor. Eskiden özel havayollarından THY’ye geçiş varken 777 tipliler ACT’de 747’ye, A330’cular MNG veya ULS’ye gitmenin derdinde. Kargodaki büyüme ile şirketler bu alımların bir bölümünü de gerçekleştirdiler.
FlyDubai veya alım açıklayan Air Astana gibi havayollarında ikinci pilot maaşları bile doların 6 TL olduğu günlerle karşılaştırsanız THY’de kaptan pilottan fazla. Gözüken köy kılavuz istemiyor.
THY’nin pilot kaybı kaçınılmaz
THY’de uçuş işletme kara kara düşünüyor. Şirketin tek haklı olduğu konu devletten destek alamadan salgında ayakta kalınması. Bu adımda da uzun süre maaş indirimine evet demek zorunda kalan personelin katkısı çok büyük.
Bu hareketlilik oldukça THY ne yabancıları çıkartabiliyor ne de uzun zamandır işsiz bekleyen AtlasGlobal’in veya ne olacağı konusunda bir türlü ses gelmeyen Onur Air’in pilotlarını alabiliyor. THY’nin kendi yetiştirdiği veya uçuş okullarına yetiştirttiği pilotlar da beklemeye devam ediyor…
AtlasGlobal ve Onur Air çalışanları
Bu konuda çekişme yaşanırken ne AtlasGlobal’in kapıda kalan personeli maaşlarını, tazminatlarını alabilmek için hukuk savaşı veriyor. Onur Air’deki belirsizlik ise soru işareti. Aylardır yatmayan maaşlar ve sakız gibi uzayan “satış” konusu herkesin elini-kolunu bağlamış durumda. El altından bazı uçuş ekiplerinin Gürcistan veya San Marino tescilli uçaklarla uçurulmaya başlanması, geçim derdindeki uçuş ekipleri tarafından dikkatle takip ediliyor.
Corendon’a rekor başvuru
Antalya merkezli Corendon Havayolları, geçtiğimiz gün tip eğitimi olmayan ikinci pilot adayı alımı yapacağını açıkladı. 16 kişilik alım için 1000’e yakın başvuru gelmiş. Son iki yılda bir çok aday eğitimini tamamladı. Hepsi havayoluna girmek için sıra bekliyor.
Savaş çetin, kokpitte koltuk aslanın değil ağzında, midesinde… Ama havayolları için de kritik karar vermenin zamanı. Ya düşük maaş politikası ile ellerinde eğitimli pilotları kaçıracaklar ya da “Şimdi de vefa zamanı” diyerek maaşları güncelleyecekler…