Dünya Havacılık TarihiHavacılık TarihiHobiKitap

Osmanlı Hava Gücü Komutanı Binbaşı Serno’nun görev raporları

Osmanlı Hava Gücü, birçok Avrupa ülkesi hava kuvvetine göre çok daha erken kurulmuştu. Henüz emekleme çağlarında olan bu güç 1. Dünya Savaşı’na girdi. Savaş sırasında Binbaşı Erich Serno, Osmanlı Hava Gücü’nün komutanlığını yapmıştı.

Taşıdığı ay yıldızlı brövesi ile Binbaşı Serno, Osmanlı havacılığının geliştirilmesi ve cephelerdeki etkinliğinin arttırılması için önemli faaliyetlerde bulundu. Avrupa Doğu Cephesi’nde görev yaptığı çok kısa bir süre dışında, komuta faaliyetini sürdürdü.

İlk günlerin görev raporları ve belgeleri

Osmanlı Hava Gücü kitabında yer alan Binbaşı Erich Serno’nun Alman Askerî Arşivinden (Bundesarchiv-Militärarchiv) alınan Türkiye görevini içeren şahsi dosyasında; Türkiye’de çekilmiş fotoğrafları, görev raporu, Almanya uçuş eğitimine ait fotoğrafları ve anıları bulunmakta. Serno’nun Türk askerî havacılığına dair önemli bilgiler içeren bu raporu Türkçede ilk defa yayınlanmakta.

Emir Öngüner ve Emin Kurt hazırladı

Havacılık konusunda uzman Emir Öngüner ve Emin Kurt’un Almanca aslından çevirip zengin dipnotlar eklediği ve Türkçe kaynaklarla karşılaştırarak açıklamalarda bulunduğu Osmanlı Hava Gücü, Türk askerî havacılığının kuruluş dönemi yanında Birinci Dünya Sava­şı’ndaki havacılık faaliyetleri için birinci derecede kaynak bir eser.

Kronik Yayınlarından çıktı

Kronik Yayınlarının Tarih Yeni Kitaplar serisinden çıkan kitap, 224 sayfa ile bir dönemin önemli tarihine ışık tutuyor. Son dönemde havacılık tarihi konusunda önemli eserlere yer veren Kronik Yayınları, geçtiğimiz aylarda da Levent Başara ile Prof. Dr. Serhat Güvenç’in birlikte kaleme aldıkları “Kıbrıs İçin Havalandılar “G-Günü” kitabı yayınlanmıştı. Kitap, Hava, Kara ve Jandarma havacılık birliklerinde görev yapmış 30’un üzerinde Kıbrıs gazisiyle yaptıkları röportajlardan oluşuyor.

“Kıbrıs için havalandılar: G Günü” kitabı yayınlandı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu