Kargo

Boeing: Kargo uçak filosu yüzde 60 büyüyecek

ABD merkezli uçak imalatçısı Boeing, 20 yıllık hava kargo raporunu açıkladı. Filo 2041 yılına kadar yüzde 60 büyüyerek toplam 3 bin 600 uçağa ulaşacak. Bu filonun 2 bin 800 uçağı yeni imal edilmiş veya genç yaşa sahip yolcudan çevrilen kargo uçağı olacak.

Boeing, 2022 dünya hava kargo tahmin raporunda, kargo trafiğinin tahmin süresi boyunca ikiye katlanmasıyla birlikte, “Operatörlerin talebi karşılamak için 777-8F kargo uçağı gibi daha yetenekli, yakıt tasarruflu ve sürdürülebilir jetlere geçmesi gerekecek” görüşlerine yer verdi.

1200 yeni üretilmiş kargo uçağı

Teslimatların üçte birinin yeni üretim kargo uçaklarından oluşması beklenirken, kalan üçte ikisinin Boeing’den dönüştürülmüş 737-800 kargo uçağı gibi kargo uçağı dönüşümleri olması bekleniyor.

Boeing’in Başkan Yardımcısı Darren Hulst, “Hava kargo pazarı, son iki yıldaki tarihi talebin ardından daha normal bir tempoya dönerken, ekspres yani paket kargo şirketlerinin uçuş ağı büyümesi, gelişen tedarik zinciri stratejileri ve kargo pazarına yeni girenler gibi yapısal faktörler sürekli kargo uçağı talebini artırıyor” dedi.

Hulst, “Küresel ulaşım ağında, hava kargo uçakları, yüksek değerli malları genişleyen pazarlarda artan hacimde taşımak için kritik bir kolaylaştırıcı olmaya devam edecek” dedi.

Hangi pazar ne kadar büyüyecek

Boeing, Asya-Pasifik bölgesinin, Kuzey Amerika’nın %32 ve Avrupa’nın %16’lık payını geride bırakarak, yeni ve dönüştürülmüş kargo uçakları dahil tüm kargo uçaklarının %38’ini teslim alacağını tahmin ediyor. Orta Doğu ve Latin Amerika’nın sırasıyla %9 ve %5 alacağı tahmin ediliyor.

Asya-Pasifik liderliği sürecek

“Taşıyıcılar ekspres ağlarını ve tedarik zinciri destek ihtiyaçlarını geliştirmeye devam ederken, bölgesel olarak Asya-Pasifik pazar tahmini en yüksek trafik artışına sahip.”

Boeing raporunda, bölgenin toplam kargo uçağı filosunun 2041 yılına kadar Kuzey Amerika filosuyla “Kabaca aynı büyüklükte” olacağını ve bu büyümenin pandemi öncesi filonun üç katından fazla olacağını tahmin ediyor.

Kargo tahminlerinde Boeing ayrıca “Buna karşılık, daha olgun Kuzey Amerika filosunun üçte bir oranında büyümesi bekleniyor, ancak mevcut filoyu verimli ve sürdürülebilir bir şekilde değiştirmek için aşağı yukarı Asya-Pasifik kadar çok teslimata ihtiyacı olacak” görüşlerine yer veriyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu