Kitap

Nasıl pilot olurum?

Yıllardır havacılığın gazeteci-içerik üreticisi-yayıncısı tarafındayım. En çok aldığım soruların başında “Nasıl pilot olurum” gelir. Hoş bu salgın döneminde soru sayısında ciddi bir azalış olsa da kimi gökyüzü aşkıyla, kimi de “Bu pilotlar iyi maaş alıyormuş” yaklaşımı ile sorunun farklı türevleri ile karşıma çıkıyor.

Kaptan Pilot Cihan Gülbiten, “Havayollarında pilot olmanın bilinmeyen yönleri-Nasıl Pilot Olurum” adıyla hazırladığı 152 sayfalık kitabında güncel bilgilerle bu sorunun yanıtını soran okurlarına ‘ders notu’ tadında bilgiler sunuyor.

Kitabın ilk bölümlerinde sektöre bakıştan pilotluk için gerekliliklere, sağlık raporuna, eğitim sürecine ve sonrasında en stresli dönem olan işe başvuru ve giriş süreçleri detaylıca anlatılıyor. Kaptan Pilot Cihan Gülbiten, uzun yıllar pilotluğun yanı sıra yöneticilik yapmış bir kişi. İşe alımlarda bizzat kurulda yer alıp gözlemlerini de bu sayfalara aktarmış.

Cihan Gülbiten, Türk Hava Kuvvetleri’nde başladığı pilotlar kariyerinden bir dönem F-104 uçaklarında da görev yaptı. Tecrübe uçuşu sırasında fırlatma koltuğu ile atlamak zorunda kaldı.

YENİ ŞEYLER ÖĞRENMEK

Benim gibi yıllar öne Ticari Pilot Lisansını almış ve profesyonel olarak uçmamış birisi olarak bir çok bilgimi sayesinde güncellediğimi belirtmem gerekiyor.

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Kitabın son bölümü “Sektörde yaşanabilecek durumlar” ise tam bir tecrübe aktarımı. Aslen Hava Kuvvetleri’nde uçuş hayatına başlayan Cihan Gülbiten, yaşanan kazalardan ekonomik veya şu an yaşadığımız gibi salgın nedenli daralmalara hatta sağlık sorunu gibi pilotluğunu kaybedenlerin yaşadıklarını da keyifle anlatıyor.

Gürcan Mantı, uzun yıllar Türk Hava Kuvvetleri’nde öğretmen pilot olarak görev yaptı. 1993’te havayollarına geçti. 2012-2016 arasında TALPA başkanlığı da yapan Gürcan Mantı, 2017’de Atatürk Havalimanı’nda uçuşa giderken geçirdiği kalp kriziyle aramızdan ayrıldı.

KAPTAN PİLOT GÜRCAN MANTI

Kitapta rahmetle andığımız Türkiye Havayolu Pilotları Derneği TALPA’nın başkanlığını yapan Kaptan Pilot Gürcan Mantı ile de ilginç bir anısı var Gülbiten’in. Gürcan Mantı, kendisi Hava Harp Okulu girişinde öğretmen pilotluğunu T-41 uçağında yapmış. Yalnız uçuş onayı ile Hava Harp Okulu’na girmiş. Bir sonraki buluşması, teğmen olduktan sonra Çiğli’de yaptığı son kontrol uçuşunda. T-33 uçağı ile son kontrolünü Gürcan Mantı ile uçup brövesini almaya hak kazanmış. Üçüncü kesişmeleri de havayollarına girdikten sonra. Airbus uçak eğitimini yine Gürcan Mantı’dan almış.

KİTAPLARA DEVAM

Mustafa Kılıç’ın THK-13, Çetin Tuna’nın “1940’ların Pilotu”, Özkan Dalgıç’ın “Pilot Olmak” ve bugün de Cihan Gülbiten’in “Nasıl Pilot Olurum” ile kitap serisine devam ediyoruz. Pandemi havacılık sektörüne büyük kayıp yaşatsa da entellektüel hayatımıza katkısı artık çok sayıda havacının bilgisayar başına geçip kitap yazması belki de…

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu