Hava Kuvvetleri

SSB ve ASELSAN ile TUSAŞ’tan ‘Radar ve Elektronik Harp’ anlaşması

Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) İş Ortaklığı ile Radar ve Elektronik Harp Sistemleri tedarikine yönelik bir sözleşme imzalandı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN-TUSAŞ İş Ortaklığı arasında, Radar ve Elektronik Harp Sistemleri tedariki, aviyonik yazılım geliştirilmesi ve entegrasyonuna yönelik bir sözleşme imzalandı.

SavunmaSanayiST’de yer alan haberde; ASELSAN’ın Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında, “ASELSAN ve TUSAŞ İş Ortaklığı ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Radar ve Elektronik Harp Sistemleri tedariki, aviyonik yazılım geliştirilmesi ve entegrasyonuna yönelik bir sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında ASELSAN iş payı tutarı 365 milyon 625 bin TL ve 18 milyon 750 bin dolardır.” ifadelerine yer verildi.

Söz konusu sözleşmenin, HAVA SOJ platformuyla ilgili olabileceği değerlendiriliyor.

HAVA SOJ PROJESİ

HAVA SOJ Projesi, Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduğu elektronik harp özel görev uçaklarının geliştirilmesi amacıyla oluşturuldu.

TUSAŞ ve ASELSAN İş Ortaklığı tarafından yürütülen proje ile Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacını karşılamak üzere hava platformunda uzaktan elektronik destek ve elektronik taarruz kabiliyetlerine sahip HAVA SOJ uçaklarının yanı sıra planlama ve eğitim merkezleri, hangar ve SOJ filo binaları, yedek parçalar, yer destek ekipmanıyla eğitim ve entegre lojistik destek hizmetler de sağlanacak.

Türkiye’ye sağlayacağı faydalar

Geliştirme faaliyetleri devam eden HAVA SOJ, dünyada sadece savunma sanayiinde söz sahibi birkaç firma tarafından gerçekleştirebilecek, oldukça karmaşık ve yüksek zorluk derecesine sahip bir proje.

Hizmete girdiğinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bölgede hava üstünlüğü kazandıracak. Bu yönüyle Hava SOJ sistemleri ülke için stratejik bir öneme sahip.

Sistemin sahip olduğu kabiliyetler, önemli bir caydırıcılık unsuru katacağı için Türkiye’nin etkin ve aktif bir dış politika izlenmesi hedefine katkı sağlayacak. Savaş zamanında oldukça etkin bir silah görevini üstlenen bu sistem, barış zamanında da düşmanlar için caydırıcı bir unsur olacak.

Proje takvimi

20 yılı aşkın süredir gündemde olan, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın çok uzun zamandır ihtiyacı olan Hava SOJ
Sistemleri’nin geçici kabulleri 2025 yılının ikinci yarısında başlayacak. Uçakların tamamıyla hizmete girmesi ise 2026 sonu itibarıyla gerçekleşecek. Sistem gereksinimleri gözden geçirme (SRR) aşaması tamamlanan projenin ön tasarım çalışmaları devam ediyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu