HaberlerTolga Özbek

Virüs bertaraf edilse bile insanların uçakla seyahat etmesi zaman alacak

Koronavirüs salgını sebebiyle uzun süredir yapılamayan yurtdışı uçuşları belirlenen ülkelere yapılmaya başlandı. Bilet fiyatları artacak mı? Yeni kurallar neler, sitemizin Genel Yayın Yönetmeni Tolga Özbek, Medyascope’un sorularını yanıtladı.

Tolga Özbek: “Eskisi kadar ucuza uçamayacağız”

Uçak bileti fiyatlarında ise salgın dönemi öncesine göre ciddi bir artış olduğu gözlendi. Bilet fiyatlarındaki yaşanan bu fiyat artışını havacılık gazeteciliği yapan Tolga Özbek şöyle değerlendirdi: “Pandemi süreciyle birlikte havacılıkta artık yeni bir milat başladı. Herkes maske takıyor, uçaklar ekstra dezenfekte ediliyor, ikram yok ve bir sürü kurallar oluştu. Bu kurallar aslında havayollarına maliyet olarak etki ediyor. Dolayısıyla bunlar bilet ücretlerine yansıyor. Ben eskisi kadar ucuza uçamayacağız fikrindeyim açıkçası. Aynı zamanda bu maliyetlerle birlikte azalan sefer sayıları var. Havayolları neredeyse üç aydır uçuş yapmıyor. Bu sürede birçok şirket personelini ücretsiz izne çıkardı ama uçakların devam eden kiraları, sigorta giderleri gibi çok büyük bir finansman kaybı da var.”

Ticari ve turistik seyahatlere izin yok

Yurtdışı uçuşlarına sadece Avrupa Birliği (AB) vatandaşları, bu ülkelerde çalışma ve oturma izni olanlar kabul ediliyor. Ticari ve turistik vize ile yeşil pasaportluların uçuşlarına ise izin verilmeyecek. Yurtdışından Türkiye’ye gelmek isteyenlerin ise Türk vatandaşı veya AB vatandaşı olmaları gerekiyor.

Bakan Karaismailoğlu: “Yurtdışı uçuşlar risksiz bölgelere olacak”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu bugün başlayan uçuşlarla ilgili yaptığı açıklamada, “Yurtdışı uçuşlar kontrollü olarak başlatılmış olup 15 Haziran itibarıyla belirlenmiş risksiz ülkelerle tüm tedbirler alınarak tarifeli uçuş operasyonlarımız başlayacaktır” dedi. Karaismailoğlu, yurtdışı uçuşlarıyla ilgili diğer ülkelerle görüşmelerin devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Özbek: “Virüs bertaraf edilse bile insanların uçakla seyahat etmesi zaman alacaktır”

İnsanların uçakla seyahat etmeye hemen geri dönmeyeceğinin altını çizen Özbek şunları söyledi: “Uluslararası Havayolu Birliği’nin yaptığı araştırmalara göre sektörün 2019 rakamlarına tekrar ulaşması iyi niyetli senaryolar dahilinde 2023. Yani yaklaşık üç buçuk-dört yıllık bir süreci alacağı belirtiliyor. Ama bu sürece kaç havayolu şirketi dayanabilir, şirketler nasıl ayakta kalabilir, talep nasıl olacak? Bunlar çok önemli. Ben etrafımdaki insanlara soruyorum. Kimse şu an uçağa mecbur kalmadıkça pek binmek istemiyor açıkçası. Örneğin, aşı bulundu, bu virüs bertaraf edildi. Böyle bir durum bile gelişse psikolojik açıdan insanların uçaklara geri dönmeleri belirli bir süre alacaktır.”

“Havacılığı korona öncesi ve korona sonrası diye ikiye ayırmak lazım”

Salgın sürecinde havacılık sektörünün çok ciddi hasar gördüğünün altını çizen Özbek, havacılık sektörünü korona öncesi ve sonrası diye ikiye ayırmak gerektiği görüşünde: “Havacılığı aslında korona öncesi ve korona sonrası diye ikiye ayırmak lazım. Bu süreçte çok büyük hasar gördü havacılık. Çok ciddi kayıpları oldu ve kurallar değişti. Nasıl ki 11 Eylül saldırıları sonrası güvenlikle ilgili yepyeni uygulamalar hayata geçtiyse, koronavirüs sonrasında da havayolu şirketlerinde yeni kurallar uygulanmaya başlandı. Ekstra alınan önlemler, uçakların temizliği, uçuş ekibinin giydiği koruyucu kıyafetler gibi alt alta bir sürü kalemi yazdığımız zaman havacılığa maddi anlamda çok ciddi bir etkisi oldu.” (Medyascope)

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu