Uzay

UKET’ten ‘Anadolu Gezegen Gezgini Yarışması’

İTÜ himayesinde, çoğunluğu İTÜ’lü mezunlar tarafından kurulan Uzay Keşif Topluluğu Derneği (UKET) yürütücülüğünde, Mars ve Ay yapay sahalarında uluslararası çapta ‘Anadolu Gezegen Gezgini Yarışması’ düzenleniyor. Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan yarışma yoğun ilgi görüyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), ülkemizde bilim ve tekniğin gelişimi için iki buçuk asırdır gayretini sürdürürken, mezunlarının bu yoldaki çabalarına da destek veriyor.Çoğunluğu İTÜ’lü mezunlardan oluşan UKET tarafından bu yıl Türkiye’de ilk kez düzenlenen “Anadolu Gezegen Gezgini Yarışması” (Anatolian Rover Challenge) 21-25 Temmuz 2022 tarihlerinde İTÜ ev sahipliğinde Ayazağa Yerleşkesi’nde gerçekleştiriliyor.

Ülkemizin Milli Uzay Programı’nda yer alan hedeflerinden ay görevinin ikinci aşamasında ay yüzeyine indirilmesi planlanan Gezegen Gezgini aracına temel teşkil edecek ARC yarışması ile ülkemizdeki nitelikli insan kaynağının artırılması ve görevin şimdiden başarıyla yürütülmesi amaçlanmıştır.

UKET Hakkında

Ülkemizdeki uzay çalışmalarına doğrudan katkı sunmak, planlayıcılar arasında yer almak ve ülkemizdeki uzay çalışmalarını kamuoyuna en doğru bilgilerle ve eğitimlerle aktarmak amacıyla farklı disiplinlerden oluşan gönüllü, nitelikli uzay insanı gençler tarafından kurulan UKET, ilk uluslararası faaliyetini ARC yarışması ile gerçekleştiriyor. İTÜ’nün çeşitli bölümlerinden mezun gençlerin de yer aldığı UKET, uzay araştırmalarını yaygınlaştırma çalışmalarında teknoloji ve sanayi kuruluşlarının da kuvvetli desteğiyle Türkiye’de ilkleri başarıyor.

Anadolu Gezegen Gezgini Yarışması Hakkında

“Gezegen Gezgini” adı verilen Rover araçlar yarışacak olup İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’ndeMars ve Ay yüzeylerindeki bazı bölgelerin benzerleri oluşturuldu. Özenle hazırlanan bu bölgede yerli ve yabancı öğrenci takımlarının tasarladığı “Gezegen Gezginleri”zorlu görevlerden geçerek yarışacaklar.

Dünya genelinde Polonya’daki ERC (European Rover Challenge) ve Amerika’daki URC (University Rover Challenge) gibi tanınmış etkinliklerden çok daha kapsamlı şekilde Türkiye’de düzenlenen bu yarışma, sadece Mars sahası ile sınırlandırılmadı. Dünyada ilk defa Gezegen Gezgini takımları Ay sahasında yarışacaklar. Hem Mars hem de Ay yüzeyini yansıtan alanlarda gerçekleşecek olası yarışma senaryoları belirlendi. Gezginin yüzeye inerken ya da indikten sonra karşılaşabileceği sorunların çözümüne ilişkin aracın becerilerini sergileyebileceği keyifli uygulamalar da yarışma kapsamında yer alıyor. Özgün olarak tasarlanan yarışma her biri birbirinden ilginç hikayeler içeriyor. Ana görevlerin yanı sıra mini yarışmalarla da ziyaretçilere keyifli dakikalar yaşatılması amaçlanıyor.

Anadolu Gezegen Gezgini Yarışması, dünyada ve ülkemizde uzay çalışmaları yapan tanınmış üniversitelerce şimdiden büyük ilgi görüyor. Türk ve yabancı ekipleri bir araya getirecek yarışmaya Türk takımlarının yanı sıra İngiltere, Hindistan, Polonya, Bangladeş, Çekya gibi ülkelerden de çok sayıda başvuru gerçekleşti. Yapılan elemelerde 14 ekip finalist olmaya hak kazandı.

Bu yıl ilki düzenlenen yarışmanın, her yıl gelişen teknolojiler doğrultusunda özgünlüğünü koruyarak devam edeceği belirtildi.  Anadolu Gezegen Gezgini Yarışması’nın, 2023 yılında “Ay’a sert iniş” ve 2028 yılında “Ay’da gezegen gezgini aracı ile Ay yüzeyinin keşfi” çalışmalarının yürütüldüğü ülkemizin milli uzay programına ve hedeflerine katkıda bulunacağı hususunda açıklama yapan UKET yetkilisi; Türkiye Uzay Ajansı (TUA), İTÜ,TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, SAHA İstanbul Savunma, Havacılık;Uzay Kümelenmesi Derneği ve MSI Dergisi yanı sıra çeşitli firmaların da destekleriyle uzay alanındaki kapsamlı çalışmaların sürdürüleceğinin altını çizdi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu