Uzay

UFO zannedilen Starlink uyduları

Şeref SEZGİN

22 Nisan 2020 itibari ile yörüngede 417 uydu bulunmakta. 2022 yılı sonuna kadar 1584 uydu gönderilmiş olacak. 2027 sonu ise 2,547 adet olarak planlanmış durumda.

Starlink uyduları 550 km irtifada yörüngeye oturmuş durumda ve takım yıldızı şeklinde dünyadan görülebilmektedir. Starlink uydularını gerçek zamanlı olarak takip edebilirsiniz:

https://james.darpinian.com/satellites/?special=starlink

UFO’ya benzetilen SpaceX’in Starlink uyduları Türkiye üzerinden de görülmeye başladı. 24 Nisan sabahı 4,40 da bulutlanma fazla değil ise kuzeye bakılınca çıplak göz ile takip edilebilecek. Gökbilimciler bu konuda çok rahatsızlıklarını dile getiriyorlar.

FALCON 9 İLE UZAYA GÖNDERİLİYOR

SpaceX Starlink uyduları insanlığı yeni teknolojilerle buluşturma konusunda önemli bir paya sahip. Bu uydular SpaceX tarafından Falcon 9 roketleriyle birlikte uzaya gönderiliyor ve yörüngeye yerleştiriliyor. Yörüngeye yerleşen her bir Starlink uydusu herhangi bir kablolu ağ sistemi olmadan, sadece uydu yoluyla dünyaya yüksek hızlı internet sağlamaya başlıyor. 

Elon Musk’ın 2015 yılında duyurduğu ve 2019’da lansmanı gerçekleşen Starlink kapsamında bugüne kadar 417 adet uydu uzayla buluştu. 

İnternet iletişim uyduları 2027 yılı sonuna kadar 2,547 adet planlandı. Tamamı kendi aralarında entegre olduğu için sıfır hata ile çalışacak. Aşağıdaki internet sitesini kullanarak Starlink uydularının Türkiye’nin neresinden geçtiğini rahatlıkla takip edebiliyorsunuz:

https://james.darpinian.com/satellites/?special=starlinkSpaceX, 2020’nin sonlarına kadar sadece Kuzey ABD ve Kanada’da hizmet hedefliyor.

UYDUDAN İNTERNET BAĞLANTISI

SpaceX , gezegenin yetersiz hizmet alanlarına uydu internet bağlantısı sağlamanın yanı sıra kentsel alanlara rekabetçi fiyatlarla hizmet vermeyi amaçlıyor.

Şirket, uydu internet hizmetlerini satmanın pozitif nakit akışının Mars planlarını finanse etmek için gerekli olacağını belirtti .Amazon’da benzer bir internet projesi için 3,000 uydu göndermek için hazırlıklar yapmakta. Uyduları yine SpaceX ile planlıyor:

https://www.cnbc.com/2019/04/04/amazon-project-kuiper-broadband-internet-small-satellite-network.html

Starlink , uydu İnternet erişimi sağlamak için Mayıs 2018 de 10 milyar dolarlık bir bütçe ile başlandı.

Proje bilimsel veya keşif amaçlı olarak planlandı. Bana pek inandırıcı gelmese de sunumda hep insanlık için uydu internet projesi olarak empoze edildi. Fakat iki yıl içinde gerçek yüzü ortaya çıktı

Aslında SpaceX  projesinin öncelikle ABD ye hizmet edeceği ve gerekli görülür ise devletlerin askeri operasyonları için uyduları kullanması karşılığı satışlar yapmayı planlıyor. Her biri yaklaşık 225 kilogram ağırlığında olan uyduların üzerinde güneş paneli bulunuyor. Uydular 60’lık gruplar halinde piyasaya sürülürken, ayda yaklaşık 2 grubun uzaya gönderilmesi amaçlanıyor. 

Starlink projesi; Amerikan uydu şirketi SpaceX tarafından uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmiş bir uydu takımyıldızıdır. Takımyıldızı, yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan oluşacak.

Kaynaklar:

https://spacenews.com/amazon-lays-out-constellation-service-goals-deployment-and-deorbit-plans-to-fcc/

https://space.skyrocket.de/doc_lau/falcon-9.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Starlink

https://www.cnbc.com/2019/04/04/amazon-project-kuiper-broadband-internet-small-satellite-network.html

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu