Tuva Cihangir Atasever 8 Haziran’da uzaya 3 dakikalığına çıkacak
Alper Gezeravcı’nın ardından Türkiye’nin uzaya çıkan ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever olacak. Virgin Galactic’e ait araç ile 8 Haziran’da uzaya gidecek olan Atasever, 3 dakika boyunca yer çekimsiz ortamda olacak. 180 saniye içinde 7 adet deney yapacak.
Bugün yeni uzay görevi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katıldığı tören ile açıklandı. İlk Türk Astronotu olan F-16 Pilotu Albay Alper Gezeravcı ile Tuva Cihangir Atasever çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Bakan Kacır, yeni uzay görevinin 8 Haziran’da Virgin Galactic’in New Mexico Eyaleti’ndeki Spaceport tesislerinden çıkılacağını açıkladı. Toplam uçuş süresi 1,5 saat olan testle uçuş VSS Unity tarafından gerçekleştirilecek.
Toplam 45 bin feet yani 15 bin metre irtifaya çıkıldıktan sonra başlayacak uçuşta hibrit roketin ateşlenmesi ile 90 kilometre irtifaya çıkılacağını açıklayan Bakan Kacır, “Yaklaşık 3 dakikalık serbest düşme fazında mikro yerçekimi ortamında, biyolojik moleküllerden gen analizlerine, metabolizma değişimlerinden baskılayıcı hücrelere, insülin kaleminden radyasyon analizine kadar 7 deney icra etmek de mümkün olacak” dedi.
Uçuş nasıl yapılacak?
#MilliUzayProgramı’nın hedeflerinden biri olan Türk Astronot ve Bilim Misyonu Projesi kapsamında “Yörünge Altı Araştırma Uçuşu”,
ikinci astronotumuz Tuva Cihangir Atasever @AstroTuva tarafından
8 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirilecek. 🇹🇷🚀 pic.twitter.com/XJqiszvc6e— Mehmet Fatih KACIR (@mfatihkacir) May 7, 2024
Ek maliyet oluşmayacak
Kacır, Atasever’in birbirinden farklı disiplinlerde gerçekleştireceği deneylerin, bilim insanlarının yürüttükleri araştırmalara önemli kazanımlar sağlayacağını belirtti.
Her iki astronotun da Axiom Space, Space X ve NASA tarafından verilen temel astronot eğitimi ile yaşam ve güvenlik prosedürleri, modül ve deney ekipmanları kullanımı, hayatta kalma eğitimlerini aldığını anımsatan Kacır, şunları ifade etti:
“Alper Gezeravcı’nın görevi icra etmesine mani bir durum ortaya çıkmadı. Gezeravcı, insanlı ilk uzay bilim misyonumuzu başarıyla tamamladı. Bu da en başından proje anlaşmalarında kararlaştırdığımız üzere, ilave bir maliyet oluşturmaksızın ikinci astronotumuz Atasever’in yörünge altı araştırma uçuşu yaparak uzay deneyimi gerçekleştirmesi imkanını ortaya çıkardı. Böylelikle uzay sınırını geçen ve mikro yerçekimi ortamında bilimsel çalışmalara katkı sunan ikinci vatandaşımız Atasever olacak.” değerlendirmesinde bulundu.
Hedef 2035’te 1,8 trilyon dolarlık pazardan pay almak
Kacır, program kapsamında, Ankara’da uzay teknoloji geliştirme bölgesi kuracaklarını, uzay sanayini geliştireceklerini aktararak, 2035’te yılda 1,8 trilyon dolara erişmesi tahmin edilen küresel uzay ekonomisinden daha fazla pay alınacağını belirtti.
Uzaya bağımsız erişim programını da sürdüreceklerine işaret eden Kacır, şu değerlendirmede bulundu:
“Fırlatma roketleri geliştirmeye yönelik projelerimize devam edeceğiz ve 2030’a kadar uluslararası işbirlikleriyle bir uzay limanı kuracağız. Bu süreçte Ay Programı’mızı gerçekleştireceğiz. Milli imkanlarla geliştirdiğimiz itki sistemine sahip, kendi mühendislerimizin ve bilim insanlarımızın tasarladığı ve ürettiği uzay aracıyla aya erişeceğiz.
Geliştirdiğimiz yenilikçi teknolojileri zorlu uzay koşullarında kullanma ve sonraki zamanlarda ticarileştirme imkanı da bulacağız. Türkiye Ulusal Gözlemevleri çatısı altında, ileri seviyede uzay gözlemleri için kurmakta olduğumuz Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi’ni tamamlayarak, bölgemizin en gelişmiş teleskopuna sahip olacağız. İnsanlı uzay araştırma programlarında yeni uluslararası işbirliklerine dahil olacak, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yenilenmesi gibi projelerde Türk sanayisinin rol alması için gayret göstereceğiz.”
Kacır, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’i düzenlemeye devam edeceklerini, roket ve uydu yarışmalarıyla, eğitim ve girişimci destek programlarıyla uzay bilimi ve teknolojilerinde insan kaynağını güçlendirerek, uzaya yönelik toplumsal ilgiyi artırmaya devam edeceklerini anlattı.