İHA

Airbus ABD’de İHA şirketi satın aldı

Avrupalı havacılık devi Airbus, taktik insansız çözümler portföyünü güçlendirmek amacıyla ABD merkezli Aerovel şirketinin satın alınma işlemlerinin tamamlandığı açıkladı. Aerovel tarafından geliştirilen Flexrotor modeli, deniz ve kara konuşlu olarak kullanılabiliyor.

Küçük taktik sınıfta olan Flexrotor, dikine kalkış özellikliğine sahip. İstihbarat, gözetleme, hedef tespit ve keşif (ISTAR) görevlerinde kullanılabiliyor.

Satın alma ile ilgili açıklama yapan Airbus Helicopters’ta Strateji ve Sürdürülebilirlik Başkanı Mathilde Royer, şunları söyledi:

“Dünya çapında gittikçe daha fazla sayıda silahlı kuvvetin veya kamu teşkilatının insansız hava sistemlerinin istihbarat ve gözetleme yeteneklerini nasıl güçlendirebileceğini araştırmak istediğini görüyoruz.

Dikey kalkış ve iniş özelliğine sahip Flexrotor, bu konuda adım attığımız pazarda genişleme stratejimize uyuyor. VSR700 ile birlikte, helikopterler gibi temel varlıkları korurken müşterilerimize topluluklarını ve kritik altyapılarını izlemek ve korumak için ihtiyaç duydukları gelişmiş ve genişletilmiş görev yeteneklerini sunmak için insanlı-insansız ekip oluşturmayı geliştirmeye devam edeceğiz”

Kalkış ağırlığı 25 kg

Hava aracının maksimum kalkış ağırlığı 25 kilogram. Kalkış için 3,7X3,7 metrelik bir alan yeterli. Flexrotor, tipik görevlerde 12-14 saat kalabiliyor. Taşıdığı kamera ile istenilen bölgenin görüntülerini alabiliyor.

ABD Savunma Bakanlığı’nın desteği ve çeşitli deniz güvenliği tatbikatlarında sözleşmeli konuşlandırma sayesinde Flexrotor, zorlu, yüksek tehdit içeren, GPS’in engellendiği ortamlardaki operasyonlar için görevde kanıtlanmış bir kuvvet çarpanı.

Flexrotor aynı zamanda orman yangını gözetimi (itfaiyecilere gece veya gündüz kritik görüntüler sağlamak) gibi kamu görevlerinde de kullanılabiliyor.

Şu an Aerovel şirketinde 30 kişi çalışıyor. Airbus, şirketin büyüme konusunda daha büyük adımlar atacağına inanıyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu