Uzay

Stratolaunch gökyüzüne geri döndü

Yaklaşık 8 aydır uçuşları durdurulmuş olan dünyanın en büyük uçağı Stratolaunch tekrar testlere başladı. Toplam 4 saat 20 dakika süren uçuşta yüksek irtifa testleri gerçekleştirildi. Bu uçuşta ilk defa iniş takımlarını toplandı.

Kaliforniya’daki Mojave Havalimanı’ndan gerçekleştirilen testte uçak 17 bin feet irtifaya ve 165 knota çıktı. Bir sonraki hedef 35 bin feet irtifa ve 500 knot sürat. Uçak ilk uçuşunu iki yıl önce gerçekleştirmişti. Ancak sonrasında teknik sorunlar ve salgın nedeniyle ikinci uçak 8 ay önce yapılabilmişti.

Toplam 6 adet motora sahip çift gövdeli uçak, test ve araştırma için yeniden kullanılabilir hipersonik uçakları yüksek irtifaya çıkarmayı hedefliyor. Uçuş ekibi, sağ taraftaki gövdede oturuyor. Pilotlar, bu noktadan inişi gerçekleştirmenin özellikle zorluğuna dikkat çekiyor. Pilotlar simülatörde bu eksikliğin giderilmesi için ek eğitim alıyor.

Uçakta, Pratt&Whitney imalatı PW4056 motorları kullanılıyor. Toplam 28 tekerlekten oluşan iniş takımı sistemi ise Boeing 747 uçaklarında alındı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu