Uzay

Hindistan uzaya göndereceği Yeniden Kullanılabilir Fırlatma Aracı’nin ilk test uçuşunu yaptı

Hindistan tarafından geliştirilen Yeniden Kullanılabilir Fırlatma Aracı Otonom İniş Misyonu (RLV LEX) testi, başarıyla tamamlandı. CH-47 Chinook helikopterinden 4 bin 500 metre irtifadan bırakıldı. Uçuşunu tamamlayan araç, emniyetle indi.

Hindistan Uzay Araştırma Kuruluşu (ISRO) tarafından geliştirilen projenin en önemli aşamalarından birini gerçek uçuş testi uçuruluyordu. Chinook helikopterine bağlanan RLV LEX aracı, sabah saat 07.10’da bırakıldı.

4 bin 500 metre irtifadan uçuşuna başlayan RLV LEX, Entegre Navigasyon, Yönlendirme ve Kontrol Sistemi’ni kullanarak saatte 350 kilometre hızla uçmaya başladı.

30 dakika uçtu

Havada toplam 30 dakika kalan RLV LEX, ardından inişe geldi. Saat 07.40’ta emniyetle inişini Karnataka, Chitradurga’daki Havacılık Test Alanı’na yaptı.

Test, atmosfere giren uzay aracının inişi için gereken birebir koşullar altında yapıldı.

Beş testten 2’ncisi

Testin başarıyla yapıldığını açıklayan ISRO, bu uçuşun toplam 5 test uçuşundan ikincisi olduğu, çalışmaların devam edeceği belirtildi.

 

Yeniden Kullanılabilir Fırlatma Aracı Otonom İniş Misyonu (RLV LEX) Aracı, ISRO’nun uzaya yükleri teslim etmek ve dünyaya geri dönmek için alçak dünya yörüngelerine seyahat edebilmek amacıyla kullanılacak. 

Proje 2016’da başladı

Uzay konusunda adımlar atan Hindistan, RLV LEX Projesine 2016’da başladı. Amaç, uzaya düşük maliyetli erişim sağlamak için tamamen yeniden kullanılabilir bir fırlatma aracı geliştirmek.

RLV TD, hipersonik uçuş, otonom iniş, dönüş uçuşu deneyi, motorlu seyir uçuşu ve Scramjet Tahrik Deneyi (SPEX) gibi teknolojileri geliştirmek için kullanılacak.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu