Uzay

An 124 Erzurum’a telepkobun 4 metrelik aynasını getirdi

Dün gece Erzurum Havalimanı’nın dev bir misafiri vardı. Doğu Anadolu Gözlemevi’nde (DAG) kullanılacak teleskobun 4,7 ton ağırlığındaki 4 metrelik aynası, parlatma ve kaplama işlemlerinin ardından Erzurum’a ulaştı. Taşıma işlemi, Rusya’dan kiralanan dev kargo uçağı Antonov An124 ile gerçekleştirildi.

Aynanın gün içinde Konaklı Dağı zirvesinde bulunan gözlemesine götürülerek montaj işlemi başlayacak. Türkiye’nin 2023 Vizyon Projeleri arasında yer alan gözlemevi Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştiriliyor.

Dört metrelik aynaya sahip olacak dev teleskop, hem görsel (VIS) hem de yakın kırmızı ötesi (NIR, <3 micron) bölgede gözlem yapacak.

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin gelişmeyi böyle duyurdu:

DAG astronomi, fizik ve uzay bilimleri alanında kullanılacak

Teleskobun gelişmiş özellikleri ile uzayda astronomi, astrofizik ve uzay bilimleri alanlarında uluslararası düzeyde projelerin ve ortak çalışmaların yürütülebilecek.

Rusya’dan alındı

Dev teleskop için alım anlaşması Rusya ile yapıldı. Moskova’da üretimi tamamlanan teleskop, dün gece Erzurum’a Antonov An-124 tipi kargo uçağı ile geldi. İndirilen 4,7 ton ağırlığındaki 4 metrelik ayna, gözlemesine çıkartıldıktan sonra montajıyla birlikte testlere başlayacak.

Hem yalıtım hem de performans testlerine başlanılacak ve iklimlendirme – soğutma – toz yalıtım sistemleri kurulumu ve inşaatın da tüm hızıyla devam etmesi hedefleniyor.

Ana teleskop 100 ton

Ana teleskop sistemi, geçtiğimiz şubat ayında İtalya’dan satın alınmıştı. 26 Şubat’ta Erzurum’a getirilen toplam 100 ton ağırlığındaki teleskop için montaj çalışmaları başlatılmıştı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu