THY’nin önerisi pilotlara tavan ücret
Havayolları ayakta kalabilmek için en ağır faturayı koronavirüs krizinde uçucu personele özellikle de pilotlara kesti.
Ancak son günlerde ilginç bir toplantının sonucu pilotlar arasında tartışılıyor. Geçtiğimiz hafta, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ile tüm havayolu şirketlerinin yönetim kurulu başkanları ve genel müdürleri bir araya geldi. Konu pilot maaşlarıydı.
Türkiye’de sektörde en çok pilotu çalıştıran THY’den bir öneri geldi. Buna göre kaptan pilotların aylık maaşı 20 bin TL, ikinci pilotlarda da 10 bin TL’lik ‘tavan’ ücret önerisi ortaya atıldı. Sitemize gelen haberlere göre bu uygulamanın en az iki yıl boyunca devam etme önerisi THY tarafından masaya konuldu.
PEGASUS VE SUNEXPRESS’TEN İTİRAZ
İki büyük itiraz Pegasus ile THY’nin ortak olduğu SunExpress’ten geldi. Pegasus Genel Müdürü Mehmet Nane, “Biz personelimizle her gelişmeyi açık olarak paylaşıyoruz. Kendi uçuşlarımıza göre onları en az mağdur edecek şekilde ödeme yapmaya çalışıyoruz. Tavan fiyatı ben kendi ekiplerime anlatamam” diyerek THY’nin önerisini kabul etmedi.
Lufthansa ile THY’nin ortak şirketi SunExpress ise uygulamaya sıcak bakmadığını ifade etti. SunExpress 2021 bütçelerinin hem Lufthansa hem de THY tarafından onaylandığını belirterek “Bunu personelimize bildirdik. 2021’de uçuş saatlerine göre bir ödeme yapacağız. Bu durum personel açısından sıkıntı oluşturur” dedi.
CHARTER ŞİRKETLERİN DURUMU KÖTÜ
Toplantıya katılan ağırlıklı charter yani tarifesiz sefer yapan havayolları ise gelişmeleri izlemekle yetindi. Bu şirketlerin önemli bölümü nisan ayından bu yana maaş ya ödeyemiyor ya da Kısa Çalışma Ödeneği üzerinden personeli maaş alıyor. Yazın yapılan charter uçuşlarının ardından kasımda sektör sessizliğe bürünecek gibi.
Onur Air, Corendon, Free Bird, Tailwind gibi havayolları kasım ile gelecek yıl nisan ayı arasında çok büyük oranda personelini ücretsiz izne çıkartacak. Veya işten çıkarma izni verildiği an personeli ile yollarını ayıracak.
Gözüken durum, Nisan 2021’e kadar aşı bulunamaması halinde Türkiye’de bir çok charter havayolu şirketi operasyonlarına son vermek zorunda kalacak gibi.
Şu anlık kargo şirketleri uçuşlarına devam ediyor ancak onların da durumları gelecek için belirsizlik taşıyor.