Savunma

Türk tipi keşif-taarruz harekatı: Bahar Kalkanı

Arda MEVLÜTOĞLU – Siyah Gri Beyaz

27 Şubat akşam saatlerinde Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib ilçesi yakınlarındaki Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait birliğe Rusya Federasyonu ve Suriye rejim ordusu tarafından düzenlenen saldırıya karşılık verilen ve 1 Mart’tan itibaren Bahar Kalkanı Harekâtı adıyla devam eden harekât, pek çok açıdan modern askeri literatüre girmeye hak kazandı. Harekâtta TSK’ya ait silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) yoğun kullanımının yanında, topçu unsurları ve elektronik harbin etkinliği; hava savunma sistemlerinin varlıklarının, etkinliklerinin (ya da zafiyetlerinin) harekâtın gidişatına etkisi; hava – topçu eşgüdümü ve mekanize birlik manevrasına etkisi gibi farklı başlıklara yönelik pek çok veri ve vaka çalışması malzemesi ortaya çıktı.

Bahar Kalkanı Harekâtı, 5 Mart günü Moskova’da düzenlenen zirve ile Türkiye ve Rusya’nın İdlib’de ateşkes hükümleri üzerinde anlaşması ile sona erdi. 27 Şubat – 5 Mart arası 39 Türk askeri şehit düştü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı verilere göre 3,400 asker etkisiz hale getirilirken üç uçak, sekiz helikopter, sekiz hava savunma sistemi, 156 tank, 108 top, 24 zırhlı araç, 49 adet uçaksavar monteli pikap, 99 adet askeri araç ile 10 mühimmat deposu imha edildi; İki hava üssüne de ağır hasar kaydedildi.

Harekâtta başrolü, TUSAŞ ürünü Anka-S ve Baykar Savunma ürünü Bayraktar TB2 SİHA’ları oynadı. Bu SİHA’ların bıraktığı güdümlü mühimmatlar ile kaydedilen isabetler, Suriye ordu unsurlarının İdlib ve civarındaki kuvvet yapısına büyük darbe indirdi. Yapılan başarılı atışların, “Clash Report” adlı sosyal medya hesabıyla yayılması da psikolojik harekât boyutunda kayda değer bir etki yarattı.

Bahar Kalkanı Harekâtı askeri ve teknik bakımdan pek çok vaka çalışması ve analize kaynak teşkil edebilecek nitelikte. Harekâtın seyri ile çeşitli sistem, araç ve cihazların kullanım şekillerinin incelenmesi ile, taktik, operatif ve stratejik ölçeklerde bazı ders ve uyarıları tespit etmek mümkün.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu