Tatbikat

Anadolu Kartalı’na Katar Rafale, Pakistan JF-17 getiriyor

Bu yıl Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda gerçekleştirilecek uluslararası katılımlı Anadolu Kartalı Tabikatı’na gelecek uçak tipleri belli oldu. Tatbikata katılacak olan Katar Hava Kuvvetleri Rafale savaş uçaklarını getirecek. Pakistan da F-16’larının yanı sıra Çin ile ortak geliştirdikleri JF-17’leriyle Konya’da görev yapacak.

Katar’ın özellikle getirdiği Rafale uçakları ile Türkiye Yunanistan’a önemli bir mesaj da vermiş olacak. Fransa ile anlaşma yapan Yunanistan, 12’si ikinci el, 6’sı da yeni üretim toplam 18 Rafale savaş uçağı alacak.

Fransız Dassault tarafından geliştirilen çok rollü-çift motorlu Rafale uçakları, 4+ nesil özelliğe sahip. Katar’a ait Rafale ile Türk Hava Kuvvetleri’nde görev yapan F-16 pilotları ortak tatbikat yaparak uçakların limitlerini görmesi açısından birinci el tecrübeye sahip olacak. Geçmiş yıllarda olduğu gibi Türk Hava Kuvvetleri pilotlarının çift kişilik Rafale ile de uçabileceklerine dikkat çekiyor.

Pakistan ekibi geliş öncesinde özel bir arma hazırladı. “Diriliş için birlikte mücadele” sloganı armada yer aldı.

PAKİSKAN JF-17 GETİRİYOR

Bölgenin en önemli hava kuvvetlerinden biri olan ve yüksek eğitim standartlarına sahip Pakistan Hava Kuvvetleri Konya’ya F-16’larının yanı sıra Çin ile ortak geliştirdikleri JF-17’leri de getiriyor. Tek  motorlu uçağın ilk yurtdışı gösterisi, Türk Hava Kuvvetleri’nin 100’üncü yıl kutlamaları sırasında İzmir Çiğli’deki 2. Ana Jet Üssü’nde yapılmıştı. Yüksek performansa sahip JF-17’lar, halen Pakistan Hava Kuvvetleri’nin önemli gücünü oluşturuyor.

Ortak tatbikat tüm katılımcı ülkelerin eğitim standartlarını yukarı çekmesini sağlayacak. Bu konuda Türk Hava Kuvvetleri, dünyanın önde gelen eğitim tesislerinden birine sahip.

YILIN İKİNCİ ANADOLU KARTALI TATBİKATI

Bu yıl düzenlenen ve ‘milli’ yani sadece Türk Silahlı Kuvvetleri’nin katıldığı ilk Anadolu Kartalı Tatbikatı  geçtiğimiz nisan ayında yapılmıştı. Milli Savunma Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre tatbikata F-16, F-4E/2020, E-7T, KC-135R uçakları ve İHA’lar ile Deniz Kuvvetlerine ait TCG GÖKSU ve TCG BORA gemilerinin katılımıyla ‘Deniz Görev Grubuna Taarruz’ eğitimlerinin gerçekleştirilmişti. Tüm tatbikat boyunca toplam 101 sorti uçuş yapıldı.

Geçtiğimiz günlerde de Anadolu Ankası Tatbikatı ile arama-kurtarma konularındaki yeni taktikler denenmişti. Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan ve Katar’ın da katıldığı tatbikata TUSAŞ tarafından tasarlanan Hürkuş uçağı da yeni görevi ile boy göstererek dikkatleri çekmişti.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu