Genel Havacılık

Yeni yangın söndürme uçağı CL-415EAF ilk uçuşunu yaptı

Necdet GÜRSOY

Kanadalı Longview Havacılık üretimi CL-415EAF “Gelişmiş Hava İtfaiyesi” amfibik uçağı ilk uçuşunu gerçekleştirdi. 2018 yılında Kanadalı uçak imalatçısı Viking Air ortaklığında kurulan Longview Havacılık, piston motorlu CL-215 yangın söndürme uçaklarını CL-415EAF “Gelişmiş Hava İtfaiyesi” (Enhanced Aerial Firefighting) versiyonuna dönüştürmek için Kanadalı Cascade Aerospace ile anlaştı.

Cascade Aerospace, özel olarak seçilmiş (MSN) 1081 imalat seri nolu ilk CL-215 uçağını CL-415EAF konfigürasyonuna dönüştürmek için Viking Air’in hazırladığı türbin dönüştürme kitlerini kullandı.

Uçağın ilk uçuşu Cascade Aerospace’in Abbotsford, British Columbia tesislerinde gerçekleştirildi. ABD’li Bridger Aerospace tarafından sipariş edilen altı CL-415EAF’nin ilki olan bu uçak, Kuzey Amerika orman yangını sezonu başlamadan önce, Nisan ayında teslim edilecek.

12 saniyede 6137 litre su atabilen, iki Pratt & Whitney PW123AF turboprop motora, yeni aviyoniklere ve gelişmiş sistemlere sahip olan bu uçakların maliyeti yeni bir CL-415 uçağından 10 milyon $ daha az olacak.

 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu