Güvenlik

Slovakya S-300’lerin Ukrayna’ya göndermesine yeşil ışık yaktı

Slovakya’nın uzun yıllar önce Rusya’dan satın aldığı S-300 hava savunma füzelerinin Ukrayna’ya aktarılmasına yeşil ışık yaktı. Slovakya Savunma Bakanı Jaroslav görüşmeleri doğruladı.

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş dördüncü haftasına girerken bölgedeki öne çıkan iki önemli silah TB2 Bayraktar İHA sistemleri ile Javalin anti-tank füzeleri. Rusya’nın Ukrayna topraklarında uçuşlarını kısıtlamak için hava savunma sistemi konusundaki farklı arayışlar ise sürüyor.

Önceki gün NATO tarafından tartışılmaya başlanan üye ülkelerin ellerindeki S-300 gibi Rus menşeili sistemlerin Ukrayna’ya gönderilmesi konusunda ilk yeşil ışık Slovakya’dan geldi.

Slovakya Savunma Bakanı Jaroslav, füzelerin Ukrayna’ya gönderilebileceğini bu konuda görüşmelere hazır aldıklarını söyledi.

Hangi NATO ülkelerinde S-300 var?

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Emekli Orgeneral Keith Kellogg, Ukrayna’ya silah tedariğinin adresi olarak Bulgaristan, Slovakya ve Yunanistan’ı işaret etmişti. Bu ülkelerde S-300 hava savunma sistemi bulunuyor.

Emekli Orgeneral Kellogg, “Batı ülkelerinin Ukrayna’ya daha fazla silah tedarik etmesi gerekiyor. Bulgaristan, Slovakya ve Yunanistan’ın elindeki S-300’lerin Ukrayna’ya kaydırılması gerekiyor”

Uçuşa kapalı bölge teklifine ret

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, daha önce yaptığı açıklamalarda Ukrayna’da uçзuşa yasak bölge ilan edilmesi gerektiğini söylemişti. Ancak bu istek, NATO ve ABD tarafından “Rusya ile savaş girme” riski nedeniyle reddedilmişti.

MİG-29 teklifini Pentagon reddetmişti

ABD, NATO üyesi Polonya’yı elindeki Rus yapımı Mig-29 savaş uçaklarını Ukrayna’ya vermeye zorlamış, Polonya ise “Bu uçakları size bedelsiz olarak verelim. Uçaklar Almanya’daki ABD üssünde teslim edelim. Siz de Ukrayna’ya verin” teklifini yapmış ancak ABD yönetimi bu teklifi reddetmişti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu