Savunma

HÜRKUŞ, LGK-81 attı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi ‘(TUSAŞ) tarafından tasarlanan ve ihracat başarısına imza atan HÜRKUŞ uçağı, silah testlerinde önemli bir aşamayı tamamladı. Uçaktan LGK-81 tipi mühimmat atışı yapıldı. Görüntüler TUSAŞ tarafından paylaşıldı.

Test videolarını paylaşan TUSAŞ’tan yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

“HÜRKUŞ becerilerini artırıyor! Genel maksat bombalarını hassas güdümlü mühimmatlar haline çeviren lazer güdüm kitine sahip LGK-81 mühimmatının test atışını başarıyla tamamlayarak kabiliyetini geliştirdi.”

Türk Hava Kuvvetleri’nin eğitim uçağı ihtiyacı doğrultusunda HÜRKUŞ için EASA sertifikasyonuna sahip Türkiye’nin ilk uçağı olan HÜRKUŞ-A modeli geliştirildi.

Bunu Hava Kuvvetleri eğitim modeli HÜRKUŞ-B, sonrasında da yakın hava desteği görevinde kullanılan HÜRKUŞ-C modeli geliştirilerek tasarlandı

TUSAŞ silahlı model olan HÜRKUŞ-C için farklı mühimmatlar için entegrasyon gerçekleştirdi. Bu mühimmatların son halkası da LGK-81 oldu.

HÜRKUŞ iki adet taşıyor

İki adet LGK-81 tipi mühimmat uçağın her iki kanadına takıldı. Ardından test gerçekleştirildi. LGK-81, ASELSAN tarafından geliştirilen lazer kitleri takılıyor. Bu sayede akıllı mühimmat haline getirilen bombalar, hassas vuruş özelliğine sahip oluyor.

Toplam 250 libre ağırlığa sahip MK81 serisi bomba, lazer başlığı ile 12 kilometre mesafeden hedefini vuruyor. Halen mühimmat, Baykar tarafından geliştirilen AKINCI TİHA tarafından da kullanılabiliyor.

ASELSAN’ın paylaştığı teknik bilgiler ise şöyle:

  • Menzil : ≤ 6,5 NM (12 km)
  • İrtifa : 0 – 40.000 ft MSL
  • Taşıma/Bırakma Hız Limiti : 600 KIAS / 1.2 Mach
  • Vuruş Hassasiyeti : < 30 ft (10m)
  • Görüş Açısı : ±16°

ASELSAN tarafından geliştirilen başlık, LGK serisinde 250 lb sınıfındaki MK-81’in yanı sıra 500 lb sınıfındaki MK-82, 1000 lb sınıfındaki MK-83 ve 2000 lb sınıfındaki MK-84 bombalarını maliyet etkin ve yüksek güvenilir akıllı  mühimmata dönüştürebiliyor.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu