Haberler

EASA Rus uçaklarının lisanslarını askıya aldı

Batı yapısı uçakların el konulma riski nedeniyle yurtdışına uçuşlarını durduran Rus şirketleri, yerli üretim yolcu uçaklarına dönmüştü. Bu konuda Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı’ndan (EASA) karşı adım geldi. EASA, Rus yapımı yolcu uçaklarının lisanslarını askıya aldı.

Ukrayna Savaşı’nın başlamasıyla birlikte Rusya’ya karşı bir çok yaptırım uygulanmaya başladı. En çok ses getiren yaptırımların başında da 36 ülkenin Rusya’ya hava sahasını kapaması ve finansman şirketlerinin Rusya’daki havayollarına kiraladığı uçakları geri almak üzere adım atması oldu.

EASA’dan adım

Bu adımların arkasından EASA Rus yapımı uçakların uçuşa elverişlilik sertifikalarını iptal etti. Rus şirketler özellikle Sukhoi imalatı SSJ-100 serisi bölgesel uçaklarla halen aralarında Türkiye’nin de olduğu bazı ülkelere uçuş gerçekleştiriyor.

Hangi uçakları kapsıyor?

Irkut MC-21, turboprop IL-114-300 ve Çin-Rus jeti CR929, Sukhoi Superjet 100 ve toplamda 6 uçak tipine yaptırım kararı alındı. Uçakların uçuşa elverişlilik sertifikalarının yanı sıra, uluslararası tüm lisansları askıya alındı.

Bu karar sonrası Rus şirket Rostec CEO’su yaptığı açıklamada; ‘Bu karar Rus uçaklarının gelişimini ciddi şekilde etkileyecek. Rus havacılığını izole ediyorlar’ ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu