Haberler

MC-21-300 soğuk havada test edilecek

Necdet GÜRSOY

Rus Irkut şirketinin ürettiği MC-21-300 yolcu uçağı, düşük negatif dış ortam sıcaklıklarında test edilmek üzere Moskova yakınlarındaki Zhukovsky kentinden dünyanın en soğuk bölgelerinden biri olarak bilinen Yakutsk şehrine uçtu.

Yakutistan’ın doğa ve iklim koşulları, havacılık ekipmanlarının düşük sıcaklıklarda test edilmesini sağlıyor. Yakutsk Havaalanı’nda daha önce de Superjet 100, Il-96, Be-200 uçaklarının yanı sıra Airbus ve Boeing uçakları test edildi.

Testler, uçağın eksi 30 °C’ye yakın bir dış hava sıcaklığında çalışmasına izin veren tip sertifikasını genişletmek için yürütülüyor. Uçak sistemleri daha önce eksi 55 °C’ye kadar düşen sıcaklıklarda test stantlarında başarıyla denendi.

MC-21-300’ü test etmek üzere Irkut ve Deneysel Tasarım Bürosundan uzmanların yer aldığı 70 kişilik bir grup Yakutsk’a uçtu ve üç hafta boyunca burada çalışacaklar. Uçağı 1. Sınıf test pilotları Yakovleva Oleg Mutovin ve Andrey Voropaev uçuruyor.

İLK MÜŞTERİSİ ROSSIYA HAVAYOLLARI

Irkut Genel Müdürü Andrey Boginsky, “Bu uçuş, iki faktörün birleşimi açısından ilk. Eksi 30 °C’nin altındaki bir dış hava sıcaklığında uçağı çalıştırma olasılığını genişletmek için testler yapılacak. Bu, geçen yıl MC-21-300 için tip sertifikası alınmasıyla sona eren yoğun çalışmanın devamı niteliğinde. Sertifikayı genişletmek ve bu yılın sonuna kadar ilk seri uçağı Rossiya Havayolu’nun operasyonuna devretmek için bir dizi test yapmalıyız.” dedi.

Yakutsk’ta yer ve uçuş testleri, bölgedeki hava sıcaklığına bağlı olarak yaklaşık üç hafta sürecek. Uçağın soğutulması, testlerin her aşamasında öncelik taşıyacak. Uçak akşamları ve geceleri 12 saat boyunca açık bir otoparkta olacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu