Savunma

Avustralya F/A-18’lerinin ilginç müşterisi

Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri, bir süredir hizmet dışına çıkarttığı F/A-18A-B uçakları için yeni bir müşteri buldu. İlk 25 uçağı Kanada’ya satan Avustralya, kalan 46 F/A-18’i de ABD merkezli Air USA şirketi sattı. 

Şirket uçakları, ABD ve yabancı hava kuvvetlerine eğitim vermede kullanacak. F/A-18’ler hem hava-hava hem de hava-yer operasyonlarında yeni taktiklerin eğitimlerinde görev alacak. 

McDonnell Douglas döneminde tasarlanan ve sonrasında Boeing portföyüne giren F/A-18’lerin ilk neslini A ve B (çift kişilik) modelleri oluşturuyor. Sonrasında yapılan motifikasyonlar ile C ve D, üçüncü ve son tasarım değişikliği ile de E ve F (Super Hornet) modelleri ortaya çıkmıştı.

Avustralya uçağın ilk dış kullanıcılarından biri olduktan sonra envanterine F/A-18E-F Super Hornet’lerden de katmıştı. Emekli edilen uçakların yerini 72 adetlik F-35A’lar alıyor.

SİVİL ŞİRKETLERİN ASKERİ UÇAKLARI

ABD merkezli kurulan bazı sivil şirketlerin elinde dünyanın bir çok yerinde kullanılmış ve hizmet dışına çıkmış savaş uçakları bulunuyor. Bu uçak modellerine son yıllarda İspanya ve Fransa’nın hizmet dışına çıkardığı Mirage serilerinin yanı sıra A-4, L-39, Mig-29 gibi eğitim ve savaş uçakları bulunuyor. Avustralya’dan alınan ve teslimatları 3-4 yıl içinde tamamlanacak F/A-18’ler ise tek kalemde satılan en fazla uçak özelliğini şu anlık koruyor.

Bu şirketler Amerikan Hava Kuvvetleri’nin yanı sıra müttefik olarak adlandırılan diğer ülkelerin hava kuvvetlerine özel eğitim verilmesinde kullanılıyor. Düşman uçağı rolü oynayan ve çok tecrübeli pilotlar tarafından kullanılan uçaklar ile hava-hava eğitimleri veriliyor. Bu şirketler ayrıca yeni nesil taktik eğitimlerini de bu uçaklarla veriyor.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Tolga Bey Merhabalar İphone telefonumda
    Chrome tarayıcı kullanıyorum içeriğin deamını okuya bastığım zaman sayfanın başına atıyor ve içeriğin devamını göstermiyor

    1. Turgut Bey çok teşekkürler eleştiriniz için. Sizin iPhone kaç acaba? Ben de herhangi bir takılma yok (6S Plus kullanıyorum)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu