Haberler

İstanbul Havalimanı metrosu bir ay süreyle bedava

İstanbul Havalimanı’na metro bağlantısı bugün itibari ile açıldı. Kağıthane’den İstanbul Havalimanı’na 24 dakika sürecek metronun açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirdi. Metro, 22 Şubat’a kadar ücretsiz.

İstanbul Havalimanı’nın toplu ulaşım açısından çok önemli bir eksikliği metronun açılmasıyla giderilmiş oldu. Toplam 8 duraklı metro ile yolcular Kağıthane’den İstanbul Havalimanı’na toplam 24 dakikada ulaşabilecek. İlk etapta Kağıthane-İstanbul Havalimanı arası, 34 kilometre. Kısa süre içinde Gayrettepe-Kağıthane bölümü de yaklaşık 3,5 kilometre ile sisteme eklenecek.

İstanbul’da raylı sistem ağı 380 kilometre

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında “TRT’mizin belgeselleştirdiği bu hikayeyi akşam ekranlardan izleyebilirsiniz. Metromuzu bugün hizmete veriyoruz. Hizmete aldığımız Kağıthane’de Mahmutbey metrosuyla entegre ediyoruz. Birkaç ay sonra da bu hattı Zincirlikuyu metrobüs hattıyla da birleştireceğiz. Metroda çalışacak yerli tasarım da yine yerli batarya ile görev yapacak.

Türkiye bu projeyle metro inşası konusundaki gücünü ve kabiliyetini tüm dünyaya kanıtlamıştır. Tüm projeleri tamamladığımızda İstanbul’un raylı sistem ağını 380 km’nin üzerine çıkarmış olacağız” dedi.

İstanbul Havalimanı metrosuna ASELSAN imzası

 

M11 hattında tren hızı 120 km/saat

Kağıthane-İstanbul Havalimanı arasındaki metro hattı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından inşa edildi. Bu hat, M11 adını taşıyor.

Günde 800 bin yolcu kapasitesine sahip. 

Yolcuların da rahat ve güvenilir bir şekilde metroya ulaşabilmesi için giriş bölümünde 20 turnike yer alıyor.

Metro hattının bekleme salonları da havalimanına yakışır şekilde tasarlandı. Koltuklar uçak koltuğu şeklinde tasarlandı, bilgi ekranları ise uçak penceresi şeklinde dizayn edildi.

Toplam durak adeti 8

Kağıthane’den İstanbul Havalimanı’na 24 dakikada, Göktürk’ten 12 dakikada gidilebilecek.

Saatte 120 kilometre hıza sahip araçlar da bu hatta kullanılacak.
İstanbul Havalimanı-Kağıthane metro hattı 34 kilometre uzunluğunda. Önümüzdeki aylarda Gayrettepe bölümünün de faaliyete geçmesiyle hat uzunluğu 37,5 kilometreyi bulacak.

Metro durakları ise Gayrettepe, Kağıthane, Hasdal, Kemerburgaz, Göktürk, İhsaniye, İstanbul Havalimanı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu