HaberlerHavalimanları

İstanbul Havalimanı metrosuna ASELSAN imzası

İstanbul Havalimanı uzun bekleyişin ardından bu gün raylı ulaşım ile şehir merkezine bağlanıyor. Kağıthane’dan başlayan metro, 3 yıl süren çalışmanın ardından açılıyor. Sinyalizasyon sistemine ise Türkiye’nin önce savunma şirketi ASELSAN imza attı.

Açılış bugün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştarma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile davetlilerin katılacağı tören ile gerçekleştirilecek.

Toplam 8 duraklı metro ile yolcular Kağıthane’den İstanbul Havalimanı’na toplam 24 dakikada ulaşabilecek. İlk etapta Kağıthane-İstanbul Havalimanı arası, 34 kilometre. Kısa süre içinde Gayrettepe-Kağıthane bölümü de yaklaşık 3,5 kilometre ile sisteme eklenecek.

Haluk Görgün projeyi yakından takip etti

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, projeyi yakından takip ederek geçtiğimiz günlerde son testlere katılmıştı.

Sinyalizasyon sistemi üreten 5 ülkeden biriyiz

Metro sinyalizasyonu özel sistemler ve yazılım gerektiren bir sistem. Bu konuda dünyada sistem geliştiren çok az sayıda ülke var. Türkiye’nin en büyük savunma kuruluşu olan ASELSAN, 3 yıllık çalışma ile sinyalizasyon sistemini geliştirdi. Böylelikle Türkiye ASELSAN’ın attığı adım ile bu alanda sistem geliştiren 5 ülkeden biri oldu.

Sürücüsüz çalışıyor 

“Yeni Nesil Metro Sinyalizasyon Sistemi”, diğer tüm sistemlerin en iyi özelliklerini taşıyan sürücüsüz sistem olarak ön plana çıkıyor. En son teknoloji ile tasarlanan yenilikle, yurt dışına bağımlılık da ortadan kaldırılmış olacak.

Sistem için 200’den fazla mühendis ve teknisyen çalıştı. Metro hattının diğer özellikleri de şöyle:

  • Kullanım kolaylığı,
  • Sürücüsüz tam otomatik kullanım,
  • Dinamik planlama,
  • Hızlı ve kolay arıza teşhisi,
  • Yüksek enerji verimliliği,
  • Bakım arayüzleri.

Öte yandan donanım, yazılım ve sistem bileşenleri de tamamen yerli ekosistemle üretilerek hazır hale getirildi.

İstanbul Havalimanı metro durakları

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu