HaberlerHavalimanları

Atatürk Havalimanı terminal binaları teknoloji merkezi olacak

İstanbul Havalimanı’nın tam kapasite ile hizmete girmesinin ardından atıl durumda kalan Atatürk Havalimanı Terminal binaları teknoloji merkezi olarak hizmet verecek. “Terminal İstanbul” adı verilen proje için düzenlenen tören ile çalışmalar başladı.

Neler yapılacak

Salgın döneminde pandemi hastanesi yapılması, fuar merkezi oluşturulması gibi bir çok fikrin ortaya atıldığı Atatürk Havalimanı için son karar ‘teknoloji merkezi’ olarak değerlendirilmesi oldu.

Atatürk Havalimanı’nın mevcut kuzey-güney istikametlerinde iki pisti yıkılmış ve buraya millet bahçesi inşa edilmişti. Halen Atatürk Havalimanı iş jetlerinin yanı sıra THY Teknik’in 3 büyük hangarı ve bakım merkezi bulunması nedeniyle bakıma gelecek uçaklar tarafından kullanılıyor.

Halen Atatürk Havalimanı’nın sadece 05/23 yönündeki pisti aktif. Havalimanı 2019’dan bu yana Teknofest, İstanbul Air Show ve IFTE organizasyonları-fuarları tarafından kullanılmıştı.

Girişimciler için merkez

Eski iç hat ve dış hat operasyonunun gerçekleştirildiği terminal binaları, girişimciler için özel bir merkez haline getiriliyor.

Hedeflerinin İstanbul’u bir inovasyon merkezi ile çekim noktası olarak konumlandırdıklarını söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu şu bilgileri verdi:

“Nesnelerin interneti, kuantum bilgisayarlar, bulut bilişim, makineler arası iletişim, blok zincir uygulamaları ve yapay zeka teknolojilerinin konuşulduğu zamanlarda Terminal İstanbul projesinin öneminin bir kez daha ortaya çıkıyor.

Bu noktada İstanbul’u dünya çapında bir inovasyon merkezine dönüştürecek ortamı oluşturmak ve iş birliği platformu sağlamak üzere girişimcilik alanındaki eşsiz projelerden biri olan Terminal İstanbul projesiyle, uzun yıllar Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olarak hizmet veren Atatürk Havalimanı; milyonlarca yolcunun bağlantı noktasıyken artık binlerce girişime ev sahipliği yapan bir çekim merkezi olacak. Dünyanın en büyük teknoloji ve girişimcilik merkezlerinden birine dönüşecek”

Ulaşım kolaylığı

Terminal İstanbul; fiziki şartları, merkezi konumu, hava ulaşımı dahil her türlü ulaşım rahatlığı, Türkiye’nin en büyük Millet Bahçesinin hemen yanında olması gibi eşsiz avantajlarıyla tüm İstanbul’a hizmet vereceğini vurgulayan Uraloğlu, Toplumda bilim kültürü, teknoloji farkındalığı ve bilim yetkinliğinin gelişeceğini kaydetti.

Uraloğlu, “Özellikle teknoloji tutkunlarını bir araya getiren TEKNOFEST’e de ev sahipliği yapan İstanbul Atatürk Havalimanımız artık; ülkemizin en büyük teknoparkı olarak dijital dönüşüm ve teknoloji gelişiminde ülkemizin amiral gemisi olacak. İstanbul’un dünyanın en gelişmiş ilk 20 girişimcilik şehrinden biri olmasını sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Terminal İstanbul sayesinde yerli üretim ile yüksek teknoloji üreten çok daha fazla küresel markalar çıkacağını belirten Uraloğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğunda güçlü ve kararlı adımlarla ilerliyoruz. Kimsenin şüphesi olmasın ki Türkiye Yüzyılı; Dijitalin, başarının ve bilimin yüzyılı olacaktır. Bu düşüncelerle Terminal İstanbul projesini hayata geçiren Sanayi ve Teknoloji Bakanımızı, kıymetli ekibini ve diğer tüm paydaşlarımızı canı gönülden tebrik ediyorum. Gençlerimize, girişimcilerimizi, ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olsun.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu