Havacılık Endüstrisi

Avrupa’dan ortak İHA projesini hızlandırma kararı

Avrupa ülkelerinin İnsansız Hava Aracı (İHA) konusunda geri kalmasının ardından ortak geliştirilen sistem projelerinin hızlandırılması için düğmeye basıldı. Almanya ve Fransa’nın başını çektiği, İspanya ile İtalya’nın da ortak olduğu Eurodrone Projesi için bir araya gelen iki ülke savunma bakanları, yıl sonundan önce projede yeni aşamaya gelinmesi planlanıyor.

Çift motorlu, uydu haberleşme sistemine sahip İHA sistemi projesi ilk olarak 2015’te başlamıştı. Kavramsal tasarımın ardından Eurodrone’un ilk tanıtımı 2018’deki Berlin Air Show’da yapılmıştı. Çift motorlu, orta irtifada uçacak İHA için Airbus’ın Almanya’daki tesislerinde bir araya gelen Fransa Savunma Bakanı Florance Parly ile Alman mevkidaşı Annegret Kramp-Karrenbauer, drone projesiyle ilgili görüş alış verişinde bulundu.

Euronews’ün haberine göre Alman Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer, AB’nin kendi güvenliğini sağlama konusunda hazır halde olması için ortak hareket etmesinin önemine değindi. AB’nin geleceği için savunma projelerini kararlılıkla yürütmesi gerektiğini belirten Alman Bakan, Eurodrone projesiyle ilgili olarak “Bu projeyi ileriye taşıyabiliriz. Ama bu konunun tüm AB ortaklarıyla görüşülmesi gerekiyor. Bunu önümüzdeki haftalarda başarabileceğimizi umuyorum.” dedi.

Fransa Savunma Bakanı Parly de söz konusu projede önümüzdeki yılın sonuna kadar bir sonraki aşamaya gerilmesini umduğunu dile getirdi.

HEDEF ABD VE İSRAİL’E BAĞIMLILIĞI AZALTMAK

2015 yılında Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya tarafından lanse edilen Eurodrone projesi, ABD ve İsrail yapımı insansız hava araçlarına olan bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor.

Silahlı hava aracının daha çok keşif amaçlı olarak kullanılacağı belirtiliyor. Uzmanlar Eurodrone aracının ABD’li rakipleri ile İsrail yapımı Heron tipi insansız hava araçlarına karşı ne kadar üstün olacağı konusunda farklı görüşlere sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu