Hava KuvvetleriSavunma

HÜRJET 50 test uçuşunu geride bıraktı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından geliştirilen HÜRJET eğitim uçağı testlerine büyük bir başarıyla 50’inci uçuşu geride bıraktı. Uçak bir yıl önce ilk uçuşunu Ankara Kahramankazan’da gerçekleştirmişti.

Uçak 50 sortilik testlerde toplam 39 saat 44 dakika uçtu. Çıkılan irtifa ise 15 bin feet’e ulaştı. Afterburner yani art yakıcı kullanılmasıyla birlikte uçak performansları yavaş yavaş zorlanarak test aşamalarının tamamlanması ön görülüyor.

Teslimat tarihi bir yıl öne çekildi

Geçtiğimiz günlerde Savunma Sanayi Başkanlığı’nda, İnsanlı Hava Platformları İmza töreni düzenlendi. Projeyi yakından takip eden ve HÜRJET ile hızlı taksi testlerine de bizzat katılan Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda HÜRJET ile ilgili yeni gelişmeleri paylaşmıştı.

Prof. Dr. Haluk Görgün, mevcut 4 adet Blok-0 uçağa ek olarak 12 adet Blok-1 uçağının kapsama dahil edildiğini ve Blok-1 kapsamında 12 adet seri uçağın kesin siparişe çevrileceğini duyurdu. Bu değişiklikle uçak teslimat tarihlerinin iyileştirileceğini ve bir yıl öne çekileceğini belirtti.

Haluk Görgün HÜRJET ile hızlı taksi yaptı

 

HÜRJET T-38’lerin yerini alacak

HÜRJET, ilk aşamada Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan T-38 Talon eğitim uçaklarının yerini alacak. T-38 Talon uçakları, 1978 yılında envantere girdi. 

Uçak 2000’li yıllarda, TUSAŞ, ASELSAN ve ASFAT işbirliğiyle modernize edildi. Pilotların tüm verileri ekrandan takip edebileceği özel kokpit sistemleriyle donatılan T-38’ler, ileri jet eğitiminin yanı sıra dijital mühimmat atış yetenekleri sayesinde harbe hazırlık görevlerinde de kullanılıyor.

HÜRJET ile birlikte T-38’ler emekliye ayrılacak ve yüksek performansıyla Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyacının yanı sıra dost ve müttefik ülkelere ihraç edilmesi hedefleniyor.

HÜRJET’in test süreçleri devam ediyor. Uçak, 30 Ocak 2023 tarihinde ilk motor çalıştırma testini başarıyla geçirdi ve 25 Nisan 2023 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. İlerleyen yıllarda Türk Yıldızları gösteri timinin de HÜRJET’i kullanması planlanmakta.

Bu açıdan geçtiğimiz yıl HÜRJET ile Türk Yıldızları Ankara’da TUSAŞ tesislerinin de bulunduğu Mürted Hava Meydan Komutanlığı’nda özel bir uçuş yapmıştı:

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu