İHA

İHA’dan savaş uçağına ilk havada ikmal

Bir İnsansız Hava Aracı’ndan savaş uçağına yapılan ilk havadan ikmal denemesi başarıyla tamamlandı. Boeing tarafından geliştirilen ve uçak gemilerinden havalanıp inebilecek özelliğe sahip MQ-25, F/A-18F Super Hornet’e yakıt verdi.

MQ-25 Stingray tipi tanker İHA, 4 Haziran 2021 tarihinde Mascoutah’taki (Illinois) MidAmerica Meydanı’ndan havalandı. Donanmaya ait iki kişilik F/A-18F Super Hornet tipi savaş uçağı, Cobham Aerial Refueling Store (ARS) sistemini başarıyla kullanarak yakıt aldı.

 

Boeing’ir İnsansız Havacılık ve Saldırı Silahları Program Yönetim Ofisi Başkanı Brian Corey, “Bu uçuş, insanlı-insansız ekip oluşturma kavramlarına yönelik daha fazla yetenek sağlayarak, taşıyıcı ortamına entegrasyonun temelini oluşturuyor. MQ-25, geleceğin taşıyıcı hava kanadının menzilini ve dayanıklılığını büyük ölçüde artıracak ve uçak gemilerimizi geleceğe yönelik ek varlıklarla donatacak” dedi.

UÇAK GEMİLERİ İÇİN TASARLANDI

ABD’nin yeni saldırı konseptinde stealth yani radara görünürlülüğü düşük uçaklarla yapılan operasyonlarda en büyük sorun KC135, KC46 gibi tanker uçakların durumu. Bu uçaklar tespit edilerek stealth savaş uçakların konumu belirlenebiliyor. 

Uçak gemilerine konuşlandırılacak MQ-25 Stingray sayesinde radara yakalanmadan riskli bölgelerde stealth savaş veya bombardıman uçaklarına yakıt aktararak daha fazla havada kalmalarına imkan sunacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu