Haberler

HAB 300 işletmeyle 15 bin kişiye istihdam sağlayacak

Ankara’da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’ne (TUSAŞ) komşu kurulan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (HAB) büyüyor. Kamulaştırma çalışmalarının devam ettiği merkez, tam kapasiteli çalıştığında 300 işletme ile 15 bin kişiye istihdam sağlayacak.

Geçtiğimiz ay Resmi Gazete’de yayınlanan kamulaştırma kararına göre, Ankara’da Sincan ve Kahramankazan İlçeleri’nde çalışmalar başladı. Tahsis edilecek arazi, HAB olarak adlandırılan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne veriliyor.

HAB için tam kapasite ile çalışmaya başladığında toplam 300 işletmenin üretim yapması planlanıyor. Sağlanacak istihdam ise 15 bin olarak bekleniyor.

Neler üretilecek

HAB’da ana odağı havacılık ve uzay olacak. Merkezde hava taşıtları ve uzay araçları üretimi ve tasarımı, motor ve motor parçaları üretimi, elektrik elektronik ve optik ekipmanları, kompozit imalat teknolojileri, kablo donanım ve kablaj, kabin içi ve kargo bölümü donanımları, İHA sistemleri, robot teknolojisi ve proses otomasyonu, IT teknolojisi ve telekomünikasyon sistemleri, uydu teknolojileri, türbin teknolojileri, mikro ve nanoteknolojiler gibi sektörler yer alacak.

TeknoHAB Teknoloji Geliştirme Bölgesi

Daha önceden merkezli ilgili bilgi veren Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, HAB sınırları içinde kurulacak TeknoHAB Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin mevcut örneklerine kıyasla önemli bir fark oluşturacağına dikkati çekmişti:

“Ülkemizde bulunan teknopark yönetici ve işletici şirketleri, üniversite temelli olarak kurulmaktadır. TeknoHAB’ın, üniversite temelli olmayan ortaklık yapısı incelendiğinde, SSB himayelerinde ve vakıf şirketlerinden oluşan güçlü ortaklık yapısı gereği ihtisaslaşmış bir teknoloji geliştirme bölgesi olmasını hedefliyoruz. TeknoHAB, SSB’nin yanı sıra SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri AŞ, ASELSAN, TUSAŞ, HAVELSAN, HAB, Gazi Üniversitesi ve ROKETSAN ortaklık yapısıyla faaliyetlerini sürdürecek” demişti.

Toplam alan 2 milyon 417 bin metrekare

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, Ankara’nın Sincan ilçesi, İlyakut Mahallesi ile Kahramankazan ilçesi, Saray ve Fethiye Mahalleleri sınırları içerisinde bulunan ve ekli listede kamulaştırma bilgileri gösterilen özel mülkiyete konu taşınmazların, Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi alanında gerçekleştirilecek yatırım faaliyetleri için ihtiyaç duyulan üretim alanlarının oluşturulması amacıyla Ankara Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27’nci maddesi gereğince karar verildiği belirtildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu