İHA

AKSUNGUR, TEI’nin PD170 motoruyla 41 saat uçtu

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından geliştirilen çift motorlu İHA sistemi AKSUNGUR, sahip olduğu TEI’nin yaptığı PD170 serisi motorla yeni bir rekora daha imza attı. AKSUNGUR, PD170 ile toplam 41 saatlik uçuş gerçekleştirdi. Bir önceki rekor 35 saatti. TUSAŞ, sosyal medya hesabı üzerinden bilgileri şöyle paylaştı:

ANKA ve AKSUNGUR insansız hava araçlarında son yıllarda ortaya koyduğu performansla dikkat çeken TUSAŞ, AKSUNGUR ile çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. PD170’in ANKA ve AKSUNGUR sonrasında en yeni kullanıcısı ise Baykar tarafından geliştirilen TB3.

Test uçuşlarına geçtiğimiz yıl başlayan ve hızla denemelere devam eden TB3, 32 saat havada kalmıştı.

Hem AKSUNGUR hem de TB3’ü uçuruyor

TEI tarafından geliştirilen PD170 serisi, adından da anlaşılabileceği gibi 170 beygir güç üretiyor. Halen PD170 serisi TUSAŞ’ın ANKA’nın yanı sıra çift motorlu modeli AKSUNGUR’un yanı sıra Baykar’ın geçtiğimiz günlerde ilk uçuşunu yapan TB3 modelinde de kullanılmakta.

AKSUNGUR taşıdığı PD170 ile İzmir’de gerçekleştirilen Teknofest’te gösteri uçuşu yapmış, Ankara-İzmir arasında uçarak toplam 35 saat havada kalmıştı.

SSB desteği ile çalışmalar başladı

Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) talebi ile TEI tarafından başlatılan çalışmalarla hayata geçen PD170 motoru, MALE olarak adlandırılan (Medium Altitude Long Endurance – Orta İrtifa Uzun Süre Havada Kalış) sınıfı insansız hava araçlarının güç ihtiyacını karşılaması hedeflenerek tasarlandı. TEI-PD170 Turbodizel Havacılık Motoru; 172 HP (±2) güç üretme kapasitesine sahip.

İrtifa kabiliyetleri ve yakıt sarfiyatı bakımından rakiplerinin önünde yer alan TEI-PD170, iki kademe seri turboşarj sistemine sahiptir. JP-8 veya Jet-A1 yakıtlarıyla çalıştırılabilen TEI-PD170 motoru, 162 kg kuru ağırlığı ile rakiplerinin oldukça önünde yer almakta. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu