Deniz Kuvvetleri

AKYA hedefini böyle vurdu

Roketsan tarafından geliştirilen ilk Milli Ağır Torpido AKYA’nın harp başlıklı test atışı 27 Aralık 2023’te Doğu Akdeniz’de gerçekleştirildi. TCG PREVEE (S-353) denizaltısından atılan AKYA’nın hedefini vurarak batırmasının detay fotoğrafları, Deniz Kuvvetleri Dergisi’nde yayınlandı.

Dergide yer alan kapak fotoğrafında, “TCG PREVEZE (S-353) Denizaltısı tarafından 27 Aralık 2023’te Doğu Akdeniz’de gerçekleştirilen harp atışında, AKYA ağır torpidosu hedefi tam isabetle vurarak çok kısa sürede imha etmiştir. Böylece savunma sanayiimizde yeni bir eşik aşılarak Deniz Kuvvetlerimiz büyük bir güç kazanmıştır” denildi.

60 adetten fala atış testi yapıldı

Roketsan tarafında geliştirilen ve güdüm modu Dahili Güdüm, Fiber Optik Kablo ile Harici Güdüm olan torpido ilk defa harp başlığı ile ateşlendi. TCG PREVEZE’den atılan torpido, hedefini başarıyla vurarak patlattı. Saniyeler içinde hedef gemi mavi suların derinliklerine gömüldü.

Roketsan bu güne kadar 60 adete yakın test atışı gerçekleştirdi. Bu atışların en önemlisi ise harp başlığı ile yapılan atış oldu. 

Menili 50 kilometrenin üzerinde olan torpido, saati 45 knot hızla hedefine doğru ilerliyor. Denizaltılar veya su üstü hedeflere karşı etkili olan AKYA’nın güdüm sistemi, Akustik Karşı Karşı Tedbir Kabiliyetine Sahip, Aktif/Pasif Sonar Başlık ve Dümen Suyu Güdümünden oluşuyor.

‘Bilinmez silah’

TRT’den Sertaç Aksan’a konuşan Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan, AKYA’nın ‘bilinmez bir silah’ olduğuna dikkat çekiyor:

“AKYA sadece denizaltıdan atılan uzun menzilli milli bir torpido değildir. Bilinmeyen bir silahtır. NATO ülkelerinde üç ana tip torpido var. ABD  yapımı Mk 48, İngiliz Tigerfish ve Alman üretimi DM2A4. Bu torpidolar Türk Donanmasında mevcut olup tüm NATO donanmalarında durum benzerdir.

AKYA ortada hiçbir ambargo tehdidi yokken ortaya konan bir silah. Yabancıların ya da rakiplerimizin ezbere bildiği torpidolar haricinde kendi yazılım ve algoritmalarımızla üreteceğimiz bir  denizaltı avcısı istendi. Ve bu taleple ‘bilinmezlik içermek’ üzere tasarlanmaya başladı.

Ağır torpidolar çok pahalı, bakımı zahmetli ve dışa bağımlı olmanızın yanı sıra üzerinde hiçbir değişiklik yapma izniniz olmayan sistemlerdir. Bir sistemin aynısı rakiplerinizde de varken becerisi ya da zafiyetleri hemen herkes için benzer oluyor.

AKYA tam da bu noktada fark yaratıyor. Dışa bağımlılığı sona erdirirken bir yandan da bize ezber bozan bir güç sağlıyor.

Dünyada hali hazırda 7 ya da 8 ülke ağır torpido üretebiliyor. Talebin olduğu, üretimin ise çok küçük bir grupta bulunduğu spesifik bir alandan bahsediyoruz. Eğer Ankara elini çabuk tutar ve seri üretim hızla yapılabilirse ihracat için çok büyük bir kapı daha aralanmış olacak.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu