İHA

AKSUNGUR Angola ve Kırgızistan’a ihraç edildi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından 18 ayda sıfırdan tasarlanıp uçurulan çift motorlu İHA sistemi AKSUNGUR, ihracatta yeni başarılara imza attı. Deniz Kuvvetleri’nin envanterine giren AKSUNGUR’un yabancı kullanıcıları Kırgızistan ve Angola olacak.

Ankara’da TUSAŞ tesislerini ziyaret ederek son gelişmeler Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız’dan bilgi alan CNN TÜRK ekibinden Ahmet Türkeş ve Serdar Ekeyılmaz, toplam 8 adet AKSUNGUR imal edildiği bilgisini paylaştı.

Halen 6 adet daha AKSUNGUR imalat hattında. Böylelikle bir adet test sistemini de eklediğinizde toplam üretilen AKSUNGUR sayısı 14’e çıkacak.

TUSAŞ’ın ayda bir adetlik üretim kapasitesi var

Kabiliyetleri ile öne çıkan AKSUNGUR İHA’nın üretimi de hız kazandı. TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, 3 ayda 1 AKSUNGUR İHA üretilirken, üretim kabiliyetini ayda 1 üretime çıkardıklarını aktardı. Kısa süre içerisinde 1 ayda 2 AKSUNGUR İHA üretileceğini aktaran Yıldız, ihracat sürecine ilişkin de bilgi verdi. Yıldız, bugüne kadar Kırgızistan ve Angola’ya AKSUNGUR İHA ihraç edildiğini teslimatların ise henüz başlamadığını aktardı.

 

Depremde uçarak bölgede görev yaptı

Yerli savunma sanayii deprem bölgesinde de önemli görevler üstlendi. TUSAŞ’ın geliştirdiği Aksungur insansız hava aracı, deprem bölgesinde yaşanan iletişim sorununa çözüm için baz istasyonu ile havalandı. Depremden etkilenen bölgelerde cep telefonu ile iletişim imkanı sundu.

TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, AKSUNGUR İHA’nın yürüttüğü görevleri, “Deprem esnasında bölgedeki meteorolojik koşullar uygun olmadığı için depremden etkilenen bölgelerdeki İHA’lar kalkamadı. Bu nedenle Ankara’dan havalanan AKSUNGUR İHA hasar tespit çalışmalarına katkı verdi.

Daha sonra cep telefonu kapsama ihtiyacı ortaya çıkıncı AKSUNGUR İHA üzerine takılan baz istasyonu ile havalandı ve iletişime destek verdi. Yerli İHA’nın kanadının altına takılan bir antenle aynı anda 200’e yakın ses ve data bağlantısı sağlandı”.

AKSUNGUR havada 50 saatten fazla kalabiliyor

AKSUNGUR İHA 24 metre kanat açıklığı ve 11.6 metre boyu ile dikkat çekiyor. 50 saatten fazla havada kalış süresi, 750 kilogramdan fazla faydalı yük taşıma kapasitesi ve 3.3 ton azami kalkış ağırlığı ile kullanıcısına büyük avantaj sağlayor.

TEI imalatı PD170 motorlarını kullanıyor

AKSUNGUR’da halen TEI tarafından tasarlanarak geliştirilen PD170 serisi motorlar kullanılıyor. Uçuş testlerinde 40 bin feet irtifada sorunsuz AKSUNGUR’a güç veren PD170 serisi, bu açıdan önemli bir yere sahip.

Motor, JP-8 veya Jet-A1 yakıtlarıyla çalıştırılabiliyor. TEI-PD170 motoru, 162 kg kuru ağırlığı ile rakiplerinin oldukça önünde yer almakta.

TEI imkânlarıyla üretilen ve yazılımı geliştirilen Yedekli Motor Kontrol Sistemi’ne sahip olan, sivil havacılık standartları esas alınarak geliştirilen TEI-PD170 motoru, 45.000 ft. tavan irtifaya sahip.

8000 saatlik kalibrasyon ve test faaliyetlerinin sonunda seri üretim aşamasına gelen TEI-PD170 motoru, ANKA platformu ile ilk uçuşunu 27 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirdi. Bunu 2021’de AKSUNGUR ile uçuş izledi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu