Genel Havacılık

Falcon 6X EBACE’de boy gösterdi

Fransız iş jeti imalatçısı Dassault, İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan EBACE Avrupa İş Havacılık Konvansiyonu ve Sergisi’nde en yeni ürünlerini sergileniyor. Şirketi yeni uçağı Falcon 6X, iş adamlarına tanıtılıyor.

Bu yıl kuruluşunun 60’ıncı yılını kutlayan Dassault, halen test aşamalarında bulunan Falcon 6X uçağını getirdi. Üç numaralı prototip, tam donanımlı kabini ile EBACE’de boy gösteriyor.

Uçak Cenevre’ye getirilmeden önce aşırı sıcak ve soğuk hava şartlarındaki testleri tamamladı.

Menzili 5.500 deniz mili olan Falcon 6X, süper geniş kabini ile iş adamlarına uzun menzilli uçuşlarda yüksek konforu sunuyor. Halen Falcon Jet kabinleri arasında en geniş tasarıma sahip uçak, bir büyük model 10X’e kadar bu unvanı taşıyacak.

Falcon 6X, test programında 580 uçuşta havada 1480 saatten fazla test aşamasını geride bıraktı. Dassault tarafından verilen bilgiye göre uçan kısa süre önce sertifikasyon uçuş test programını tamamladı. Falcon 6X önümüzdeki haftalarda sertifikasyonu ve ardından hizmete girmeyi bekliyor.

Falcon’un diğer modelleri

Dassault’un en popüler modelleri Falcon 2000LXS ve 8X de EBACE’de sergileniyor. Fuar ayrıca Falcon Jet’in 60. yıldönümünü kutlamak için de önemli bir fırsat sunuyor. Fransız imalatçının ilk iş jeti Falcon 20’nin piyasaya sürülmesinden bu yana Dassault 2 bin 700’den fazla uçak teslim edildi.

Halen bu uçakların 2 bin 100’ü aktif. Filonun toplum uçuş saati ise 20 milyonu aştı.

Ultra uzun menzilli Falcon 8X de güncellendi

Dassault’nun bir başka önemli modeli de üç motorlu Falcon 8X. Kokpit tasarımını yeni bir boyuta taşıyan EASy sisteminin yeni modeli EASy IV’e sahip uçak, toplam 6 bin 450 deniz mili menzili ile sınıfının en iyisi işletme ekonomisi sağlıyor.

Falcon 8X ayrıca, gürültü seviyelerini 50 dB’nin altına indiren yeni nesil akustik iyileştirme sistemi ile yolcularına yüksek konfor sunuyor. Falcon 7X ailesinden geliştirilen 8X ailesinden bu güne kadar Dassault 400 adetin üzerinde imal edildi.

Yeni 10X kabin mock-up’ı

Dassault, EBACE’de ayrıca Falcon 10X modelinin bire bir ölçekli kabin modeli yani mock-up’ını da sergiliyor.  Şirketin yeni uçağı, 0.925 Mach gibi yüksek süratli ile uçabilecek. Menzili ise 7 bin 500 deniz mili. Falcon 10X, Chicago Atheneum İyi Tasarım ödülü ve dünyanın en prestijli tasarım kupalarından ikisi olan Red Dot Tasarım Ödülü’nü kazandı.

Halen Dassault, Falcon 10X için parça üretimi sürdürüyor. Uçağın karbon fiberden yapılan kanadın bir prototipi, statik ve yorulma testinin de son aşamasında.

Şirketin Türkiye temsilciliğini Soylu Havacılık yapıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu