Havayolları

TÜRSAB: Corona Virüsü’nün etkisi uzun sürebilir

Son günlerde en büyük tartışma dünyayı etkisi altına alan Corona Virüsü’nün ne kadar süreceği. Geçtiğimiz günlerde bu konuda açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, virüsün etkisini mart ayı sonunda bitmesinin beklendiğini, temmuz ayında da toparlanmanın yaşanacağını söyledi. Ancak bu yaklaşıma Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) farklı bakıyor. TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, etkilerin çok daha uzun süreceğine dikkat çekiyor.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, katıldığı Bloomberg TV’deki programda virüs etkilerinin sektörü nasıl etkilediğine ilişkin soruya“Ocak, şubat ve mart ayları Türkiye’nin erken rezervasyon ayları. Yani Almanya’dan, Hollanda’dan, İngiltere’den, İskandinavya’da, Rusya’dan gelecek turistlerin satın almalarını yaptıkları aylar bu aylar. Dolayısıyla ‘bu ayların haziran, temmuz, ağustos aylarına etkisi olmayacak’ demek doğru bir yaklaşım olmaz” dedi.

Coronavirüsün hızla yayılmasıyla birlikte bir çok ülke seyahat sınırlamaları getirdi.

GLOBAL BİR KRİZ YAŞANIYOR

’Global bir krizle karşı karşıyayız” diyen Bağlıkaya sözlerine şöyle devam etti:

“İnsanlar seyahat etmek istemiyor. Bizim ülkemizde virüs olmaması herkesin buraya gelmesini sağlamıyor maalesef. İnsanlar seyahat etmeye, uçağa binmeye korkuyorlar.”

Firuz Bağlıkaya, Turizm İstişare Kurulu olarak bakanla randevuları olduğunu belirterek “Alınması gereken önlemler konusunda kendisinden ricalarımız olacak. Tüm sektör paydaşlarıyla çalışıyoruz. Oluşturacağımız talepler listesini Bakana sunacağız. Bakanımıza, genel olarak kredilerin ötelenmesi, 2019 yılında yapılan yasal düzenlemelerle hayata geçirilen (TTGA vergisi ve Konaklama Vergisi) diğer vergilerin ötelenmesi vb 4-5 tane somut taleple gideceğiz.’’

SEKTÖR CİDDİ SINAV VERİYOR

Türkiye’ye turist getiren tur operatörlerinin de özel bir mercek altına alınması lazım. Onlar turist getirecek ki bu ülkeye turist gelsin. Hava yollarının durumu malum, yurt dışında tur operatörlüğü yapan ve ciroları birkaç milyar doların üzerine olan global tur operatörlerimiz var. Bu operatörlerin kendi uçak şirketleri ve yüzlerce uçağı var. Bunlar yazın Türkiye’ye tur yapıyorlar, kışın bu uçakları başka yerlere uçuruyorlar. Şu anda bunu yapamıyorlar. Dolayısıyla bence turizm sektörü tarihinin en ciddi sınavını veriyor.

Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Ersoy

BAKAN ERSOY: “ETKİLER NİSANDAN İTİBAREN AZALIR”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Hürriyet Gazetesi’nden Elif Ergu ile yaptığı söyleşide koronovirüsün Türkiye’ye olası etkileri konusunda şunları söylemişti:

“Şubat ayında eksi olacak, mart ayında tavan yapacak. Koronanın etkisi nisandan itibaren azalır, mayısta ve haziranda geçen yılın rakamları yakalanır. Temmuz ayında toparlanırız.”

 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu