Hava Kuvvetleri

İsviçre F-35 için imza attı

İsviçre, hava kuvvetlerinin gelecek nesil uçağı olarak seçtiği F-35 için resmi imzayı attı. İsviçre adına anlaşmayı Ulusal Silahlanma Direktörü Martin Sonderegger ve Lockheed Martin adına İsviçre F-35A Program Yöneticisi Darko Savic Bern’de yapılan törenle imzaladı. Air2030 adı verilen projede İsviçre’ye 2027 ile 2030 yılları arasında 36 adet F-35A teslim edilecek.

Filosunda F/A-18 Hornet ve uzun yıllardır kullanılan F-5E/F Tiger uçaklarını yenilemek üzere ihaleye çıkan İsviçre, ABD’den F-35 alacağını açıklamıştı. Toplam 6 milyar İsviçre Franklık projede 36 adet uçağın yanı sıra yedek parça, bakım, eğitim paketinin yanı sıra mühimmat alımı da yer alıyor.

FMS kanalı ile alınıyor

İsviçre, uçağı ABD’den “Foreign Military Sales” (FMS) aracılığıyla ve kendisi için geçerli olan koşullarda tedarik edecek. Önce uçaklar Lockheed Martin’den ABD Hava Kuvvetleri’ne alınacak. Daha sonra da İsviçre’ye devre gerçekleştirilecek.

Program kapsamında ayrıca 2,9 milyar İsviçre Frangı karşılığında da ofset yer alıyor. Farklı endüstriyel dallardan ABD ofset anlaşması kapsamında alım yapacak.

Referandum tepkisi

Anlaşma sonrasında İsviçre’de yeni bir tartışma başladı. Hükümetin anlaşmayı, muhalefetin referanduma götürme sürecini beklemeden imzalaması tepki çekti.

Muhalefet partileri F-35A anlaşmasının referandum sonuçları beklenmeden imzalanmasının hukuksuz olduğunu öne sürerken İsviçre Parlamentosuna bağlı Teftiş Komisyonu, anlaşmanın bu şekilde yapılmasının “endişe verici” olduğunu fakat “kanunlara aykırı olmadığını” belirtti.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu