Havayolları

THY’nin İsrail kalesi yıkılıyor mu?

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında yapılan anlaşmadan sonra iki ülke arasında havayolları uçuşlara başlayacak. THY’nin Emirates ve Etihad karşısında bu pazardan ciddi sayıda yolcu kaybedebileceğine dikkat çekiliyor.

Türk Hava Yolları’nın dış pazarda en güçlü olduğu ülkelerin başında İsrail geliyor. Salgın öncesinde THY yıllık taşıdığı yolcu 1 milyonun üzerine çıkmıştı. İsrailli yolcuları özellikle ABD’ye taşıyan THY bir dönem İstanbul Havalimanı ile Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı arasında günde 9 sefer gerçekleştiriyordu.

Geçen yıl ise paylaşılan 9 aylı rakamlara göre İsrail ile Türkiye arasında yolcu trafiği transit geçişler de dahil, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artarak 1 milyon 755 bine yükselmişti. İsrail’den en çok yurtdışına gidilen ülke ise transit uçuşlar nedeniyle Türkiye olmuştu. 

Türkiye, İsrail’den 1 milyon 371 yolcunun seyahat ettiği ABD, 1 milyon 192 bin yolcunun seyahat ettiği Yunanistan ve 1 milyon 148 bin yolcunun seyahat ettiği Fransa’yı da geçmişti. 

EMIRATES VE ETIHAD BAŞLIYOR

İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan anlaşma ile birlikte diplomatik ilişkiler ve ikinci aşama askeri iş birliği başlamış oldu. İsrail savunma şirketleri BAE’den gelecek bol sıfırlı siparişlerin yanı sıra hava sahalarını da Emirates ve Etihad’a açmış oldu. BAE de turist taşıyan El Al Havayolları’nın alt markası Arkia’ya Dubai için uçuş izni verdi.

Koronavirüsün yaşandığı bu yıl haricinde her yıl İsrail pazarında hızla büyüyen THY’nin karşısında şimdi Emirates ve Etihad var. Ne kadar İsrail yolcusunu Dubai merkezli Emirates ve Abu Dabi merkezli Etihad’ın çalacağı ise soru işareti. İki şirketin de özellikle ABD pazarında etkin olması bu konuda THY için ciddi bir tehdit.

ORTAK YÖNLERİ TRANSİT YOLCU

THY’nin büyüme kapasitesindeki en önemli güç transit yolcu. Bölgeden iyi uçuş ağı ile çok sayıda yolcu toparlayan THY, bu yolcuyu İstanbul Havalimanı’ndan dağıtıyor. İsrail gibi benzer bir durum da İran için geçerli. ABD ve Kanada’da yaşayan İranlıların önemli bölümü THY ile uçuyor. Benzer bir işletme politikasına Emirates ve Etihad da sahip. BAE’nin kısıtlı nüfusunun yanında iki havayolu çok sayıda transit yolcuyu dünyanın farklı noktalarına Dubai veya Abu Dabi üzerinden taşıyor.

İki havayolunun çok sayıda geniş gövdeli uçağı, yüksek hizmet standartları ile THY açısından İsrail pazarında ciddi bir rekabet başlıyor.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu