Güvenlik

İsrail, Ukrayna’ya ‘Demir Kubbe’ satmayı reddetti

İsrail, Ukrayna’ya yönelik Iron Dome (Demir Kubbe) sistemi satışına izin vermedi.

Kiev, bir süredir Iron Dome alımı için sistemin üreticisi olan Rafael firması ile müzakereler yürütüyordu ancak satış İsrail hükümetinin vetosuna takıldı.

İsrail hükümeti, Ukrayna’ya yönelik silah satışları konusunda Biden yönetiminin kendisini anladığını hissediyor. Konunu son derece hassas olduğu belirtiliyor.

ABD-İsrail Rızası Şart

Demir Kubbe füze savunma sistemi, İsrail tarafından Pentagon ile ortaklaşa geliştirildi. İki ülke arasındaki anlaşma, teknolojinin karşılıklı rıza olmaksızın üçüncü ülkelere satışına izin vermiyor.

Kiev, sistemin satın almak için Washington’da yoğun bir kampanya yürüttü. Hatta ABD envanterinde yer alan Iron Dome sisteminin Ukrayna’ya sevk edilmesini dahi talep ettiler. Ancak bu da gerçekleşmedi.

İsrail, Washington ile gerçekleştirdiği görüşmelerde Moskova ile ilişkilerini bozmamak adına sistemin Ukrayna’ya satışına izin veremeyeceğini açıkça belirtti.

Ukrayna, bu durumun ardından direkt olarak Bennett hükümetine yöneldi. Ancak çabalar sonuç vermedi ve satış ihtimali masadan kalktı. SavunmaSanayiST.com- ynet

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu