Savunma

Türkiye’den lobi atağı

Son dönemde ABD yönetiminin attığı adımlar Türkiye’ye özellikle savunma konusunda sıkıştırıyor. Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemi sonrasına Türkiye’nin F-35 programından çıkartılması ile başlayan bu süreçte ABD Kongresi mevcut savunma projeleri ve uzun yıllardır kullanılan başta uçak ve helikopter olmak üzere platformlar için parça satışını da engellemeye başladı.

F-16 modernizasyonunda parça satışının engellenmesi, TUSAŞ tarafından Pakistan’a ihraç edilecek T129 ATAK helikopterinin motorunun verilmemesi gibi konular uzun süredir masada. Ne yazık ki bunla ilgili somut bir adım da ABD tarafından atılamazken Türkiye’nin önün sürekli CAATSA (Amerika’nın Düşmanlarına Yaptırım Yoluyla Karşılaşma Yasası) getiriliyor.

Gelişmeler sonrasında Türkiye, Washington’da lobi konusunda çalışmaları için yeniden düğmeye bastı. Farklı senaryolar üzerinde çalışan lobi şirketleri, kasım ayında yapılacak seçimleri de göz önüne alarak bu konuda Türkiye’nin önüne farklı yol haritaları sunuyor.

Türkiye, hukuk firması Greenberg Traurig LLP’yi ve ortağı Capital Counsel LLC ile anlaşma yaptı. İki şirket Türkiye’nin haklarının takip edilmesi ve ABD Kongre Komiteleri ile temas sağlayacak. Bu konuda görüşmeler gerçekleştirecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu