Kariyer

THY’de emeklilik rüzgarı: Personelin SGK bilgiler istendi

Türk Hava Yolları, geçen hafta yolladığı yazı ile personelden SGK başlangıç tarihlerini ve SGK Uzun Vadeli Hizmet Dökümleri’ni istedi. Olası EYT kararında bir taraftan THY emekli olacak personel sayısı hesaplamaya başladığı iddiaları ortaya atıldı. Personel ise “Şirket kişisel bilgilere neden ulaşmak istiyor” sorusunu soruyor.

Son günlerin ülke gündeminde tartışılan konularından biri de Emeklilikte Yaşa Takılanlar yani EYT’liler. 8 Eylül 1999 tarihinden önce SGK’lı olup kadınlarda 7 bin 200 gün, erkeklerde de 9 bin günü tamamlayanların yaşa bakılmadan emekli edilmesi yaklaşan seçim ile birlikte gündemde. Yani EYT’lilerin yaş ortalamalarının yaklaşım 48-49 aralığında olması nedeniyle THY yönetimi bu gelişmeleri dikkatle izliyor.

THY geçen hafta yayınladığı yazı ile SGK başlangıç tarihlerini ve SGK Uzun Vadeli Hizmet Dökümleri’ni istedi. Amaç, THY’ye girişlerinden önce personelin ne kadar çalıştığını tespit edebilmek.

THY’nin amacı erken emeklilik

THY uzun yıllardır tecrübeli personeli yüksek maaş nedeniyle istemiyor. Gününü dolduranın emekli olarak THY’den ayrılmasını destekliyor. Böylelikle amaç personel maliyetlerinin kontrol edilebilmesi. Ancak havacılığın tecrübe istediği alanlarda ise adım aslında ek maliyet olarak şirkete yansıyabiliyor. 

Havacılığın her yerinde tecrübe çok önemli. Özellikle uzun yıllarını THY’ye vermiş personel EYT Yasası’nın çıkması ile birlikte şirketin onları emekliliğe zorlayacağını bekliyor. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu