Havacılık EndüstrisiNecdet GürsoyYazarlar

NASA’nın X-59 ‘sessiz’ süpersonik jeti kırmızı beyaz ve mavi gövdeye kavuşuyor

NASA’nın deneysel süpersonik jeti X-59, Dünya üzerindeki ses bariyerini sessizce kıracağı ilk uçuşundan önce kırmızı, beyaz ve maviden oluşan yeni renk düzeniyle havacılık gündemini sarsmaya hazırlanıyor.

X-59 Sessiz SüperSonik Teknolojisi (Quite SuperSonic Technology/Quesst) jeti, 14 Kasım’da Lockheed Martin Skunk Works’ün Palmdale, Kaliforniya’daki boya tesisine taşındı. Yeşil astar boyalı jet, alt kısmı sonik mavi, kanatları kırmızı vurgulu olan beyaz bir gövdeye sahip olacak.

Yeni boya sadece estetik bir görünüm sağlamayacak, aynı zamanda X-59’u nemden ve korozyondan koruyacak.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan ‘Low Boom’ tanıtım uçağının proje yöneticisi Cathy Bahm, şunları söyledi:

“Görevdeki bu adıma ulaştığımız için inanılmaz heyecanlıyız. X-59 boya ambarından yeni boya ve görünümle çıktığında, o anın nefesimi kesmesini bekliyorum. Çünkü vizyonumuzun hayata geçtiğini göreceğim. Önümüzdeki yıl X-59 için büyük bir yıl olacak ve uçağın dışının nihayet önümüzdeki muhteşem göreve uyum sağlaması heyecan verici olacak.” ifadesini kullandı.

Ses bariyerini patlama ile değil çarpma ile aşılacak

X-59, yalnızca sesten daha hızlı uçmak için değil, aynı zamanda ses bariyerini aştığında daha az ses çıkaracak şekilde tasarlandı. Jetin, ‘Mach1′ süratine ulaştığında sonik bir patlama yaratmak yerine, uzaktaki bir arabanın kapısının çarpma sesine benzer bir sonik “gümbürtü” oluşturması bekleniyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu