Hava Kuvvetleri

Ukraynalı pilotların ABD savaş uçağı eğitimine onay

ABD Temsilciler Meclisi, Ukraynalı pilotların Amerikan savaş uçaklarında eğitime başlamasına onay veren yasayı kabul etti. The Drive sitesinin haberine göre, 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nda yer alan maddeye göre Ukraynalı pilotlar ABD’nin vereceği savaş uçaklarında eğitim alıp savaşta kullanabilecek.

Ukrayna-Rusya arasıdaki savaşta en kritik konuların başında hava kuvvetleri geliyor. Rusya, Ukrayna hava üslerine ağır saldırılar düzenlerken mevcut Ukrayna uçaklarının önemli bölümünü yok etti.

Savaşın seyrini değiştirmek üzere eski nesil Rus uçaklarını bulmakta zorluk çeken Ukrayna’ya batı yapısı savaş uçaklarının verilmesi gündemde. Uzun süredir bu konuda ayak sürüyen ABD, yasalaşan teklif ile Ukraynalı pilotları eğiterek başta F-16 olmak üzere batı yapısı uçaklarda görev yapmalarını sağlayacak.

100 milyon dolarlık bütçe

Ukraynalı pilotların ve yer ekiplerinin ABD uçakları için eğitim alması amacıyla ilk etapta 100 milyon dolarlık bütçe ayrıldı. Yasa teklifi, Illinois’in Cumhuriyetçi temsilcisi ve kendisi de eski bir Hava Kuvvetleri pilotu olan Kongre Üyesi Adam Kinzinger tarafından verildi. 

Kanun teklifi, 14 Temmuz’da kabul edilerek 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nın Temsilciler Meclisi versiyonunun bir parçası haline geldi.

ABD’den Türkiye’ye F-16 satışına kısıtlama

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu