FinansHaberler

Dornier D328eco yangın söndürecek

Bir dönem yerli yolcu uçağı programında Türkiye’ye Sierra Nevada Corporation tarafından önerilen ancak tamamlanamayan projedeki D328 tipi bölgesel yolcu uçağı, yangın söndürme operasyonunda kullanılacak. Almanya merkezli Deutsche Aircraft, ACIA Aero Leasing ile iyi niyet anlaşması imzaladı.

Yapılan anlaşmaya göre, normalde 43 yolcu kapasiteli uçağın kabininde değişiklik yapılarak söndürücü sıvı ve kimyasalların taşınacağı tanklar konulacak. Uçağın alt bölümünde de bu sıvının yangın üzerinde atılmasını sağlayacak çıkış noktaları eklenecek. Uçaktan kaç adet alınacağı bilgisi ise verilmedi. Şirketin bu uçakları orman yangını söndürme operasyonu için farklı ülkelere kiralamayı hedefliyor.

Hakları Sierra Nevada şirketinde

Aman Dornier şirketi tarafından 1990’larda başlatılan projede önce D328’in pervaneli, sonrada jet motorlu modeli geliştirilmişti. Şirket daha büyük yolcu uçağı imal etmek üzere ABD merkezli Fairchild ile evlendirilmişti. Ancak finansal zorluk nedeniyle şirket 2000’li yılların başında iflasını açıkladı. 

Fairchild Dornier şirketinin uçak hakları ise daha sonra Fatih ve Eren Özmen çiftinin sahip olduğu ABD merkezli Sierra Nevada Corporation şirketi tarafından satın alındı. Bir dönem uçak Türkiye’de yapılması planlanan bölgesel yolcu uçağı için de önerilmiş ancak proje hayata geçirilememişti.

İmalat yeniden başlıyor

Geçtiğimiz yıllarda projenin Almanya’da tekrar hayata geçirilmesi için Sierre Nevada şirketi yeni bir oluşum için düğmeye basmıştı. Kurulan Deutsche Aircraft için üretim hattı açılacak. Bu şirket, D328eco adı verilen uçağı üretecek. Hedef, 2024’te ilk uçuşun gerçekleştirilmesi.

Yaklaşık bin metrelik pistlerden havalanabilecek D328eco, orijinal Do328-100’ün uzatılmış ve yeniden yapılandırılmış bir modeli olacak. Toplam 43 yolcu kapasiteli olarak tasarlanan uçak iki Pratt & Whitney PW127XT-S motorla güçlendirilecek ve operatörlerin daha düşük karbon ayak izi sunacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu