Uçuş Emniyeti

Narita’da piste kaplumbağa girdi

Tokyo Narita Havalimanı pistinde tespit edilen kaplumbağa uçuşların durmasına neden oldu. Yaklaşık 2 kilogram ağırlığındaki kaplumbağa, pistten uzaklaştırıldıktan sonra Narita Havalimanı’nda uçuşlar yeniden başladı.

Olay, 24 Eylül’de meydana geldi. Japon basınında yer alan haberlerede, havalimanı çalışanlarının zaman zaman başıboş kedileri, rakun köpeklerini ve tavşanları pistten çıkarmaları için çağrıldığı ancak kaplumbağa vakalarının ise son derece nadir olduğu belirtildi.

Havacılık uzmanları iniş veya kalkış sırasında yaklaşık 2 kilogram ağırlındaki kaplumbağaya çarpacak uçakta ciddi hasarın oluşabileceğine dikkat çekti. Genellikle yoğun hava trafiğine sahip bu tür havalimanlarında pist yüzeyi özel sistemlerle kontrol altında tutuluyor.çPist yüzeyini tarayan aletlerle vida-somun gibi küçük metal parçalar bile tespit edilebiliyor.

Bu konudaki en önemli kazalardan biri 2000 yılında Paris Charles de Gaulle Havalimanı’nda yaşanmıştı. DC10 tipi yolcu uçağından düşen metal parça, Air France Havayolları’na ait Concorde uçağı havalanırken sol ana iniş takımına çarpmış, oradan kanat altına vurarak yakıt tanklarının delinmesine neden olmuştu.

Kalkış süratini geçen uçak havalanmış ancak Charles de Gaulle yakınlarında bulunan bir otele çarpan Concorde’un kazasında 113 kişi hayatını kaybetmişti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu