Çevre

Airbus’tan uçak parçası taşıyan gemilere özel çevreci tasarım

Airbus, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üretim tesisleri arasında uçak parçaları taşıyan kiralık gemilerden oluşan filosunun tamamını, rüzgâr destekli tahrik sistemiyle desteklenen gemiyle yenileyecek.

Airbus, 2026’dan itibaren hizmete girecek bu yeni, yüksek verimli gemileri inşa etmek, sahiplenmek ve işletmek için armatör Louis Dreyfus Armateurs şirketi ile el sıkıştı.

Yeni filonun, ortalama yıllık transatlantik CO2 emisyonlarını 2030 yılına kadar 68.000’den 33.000 tona düşürmesi bekleniyor. Bu rakamlar, Airbus’ın, temel olarak 2015’e kıyasla, on yıl sonuna kadar genel endüstriyel emisyonlarını %63’e kadar azaltma taahhüdüne katkıda bulunacak.

Yakıt verimliliği ve çevre

Airbus Sürdürülebilirlik ve Çevre Başkanı Nicolas Chrétien, “Deniz filomuzun yenilenmesi, çevresel etkimizi azaltma yolunda atılmış büyük bir adımdır” dedi.

Chrétien, sözlerine şöyle devam etti:

“Louis Dreyfus Armateurs tarafından önerilen en yeni nesil gemiler, rüzgar destekli tahrik gibi en son teknolojileri kullanarak öncekilere göre yakıt açısından daha verimli işletilebilecek. Bu teknoloji, sadece havacılıkta değil, tüm endüstriyel operasyonlarımızda inovasyon yaparak sektörümüzü karbondan arındırma konusunda öncülük etme kararlılığımızı gösteriyor”

Louis Dreyfus Armateurs Başkanı Edouard Louis-Dreyfus ise “Son teknoloji ürünü ve düşük emisyonlu filoyu geliştirmek ve uzun süredir devam eden ortaklığımızı sürdürmek için Airbus tarafından seçilmekten çok memnunuz. Yüksek hedefler belirleyen bu yeni proje, denizcilik sektörünün karbonsuzlaştırılmasına yönelik tutkumuzu yansıtıyor. Yenilikçi çözümler sunarak ve sürdürülebilir bir değişime öncülük ederek beklentilerinin ötesine geçerek, enerji geçişlerinde müşterilerimize destek vermekten gurur duyuyoruz” dedi.

Gemi filosu

Airbus, uçak alt gruplarını Atlantik boyunca Saint-Nazaire, Fransa ile Mobile, Alabama’daki tek koridorlu uçak son montaj hattı arasında taşıyan kiralık gemileri kademeli olarak yenileyecek.

Yeni gemiler, altı Flettner rotorunun (rüzgâr sayesinde kaldırma kuvveti üreten ve gemiyi ileri doğru iten büyük, dönen silindirler) ve deniz dizel yağı ve e-metanolle çalışan iki çift yakıtlı motorun birleşimiyle çalıştırılacak.

Ek olarak, rotalama yazılımı, gemilerin Atlantik boyunca yolculuğunu optimize edecek, rüzgar tahrikini en üst düzeye çıkaracak ve olumsuz okyanus koşullarının neden olduğu sürüklenmeyi önleyecek.

Üretim artıyor

Filo yenileme aynı zamanda Airbus’ın A320 ailesi üretim oranını 2026 yılına kadar ayda 75 uçağa çıkarma hedefini de destekliyor. Her yeni transatlantik gemi, yaklaşık yetmiş adet 40 feet’lik konteyner ve altı adet tek koridorlu uçak alt montaj setini (kanatlar, gövde) taşıma kapasitesine sahip olacak.

Fransız aile şirketi olan Louis Dreyfus Armateur, 170 yıldır faaliyet gösteriyor. Toplam 2 bin 600’den fazla personeli olan şirket, 100 gemilik filoya sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu