Haberler

AB Rusya ile vize anlaşmasını askıya aldı; Rusya: kendi bacağınıza sıktınız

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, üye ülkelerin Rusya ile imzalanan vize kolaylaştırma anlaşmasını tamamen askıya almak üzere siyasi düzlemde uzlaşıya vardığını duyurdu. Rus Dışişleri ise yaptığı açıklamada AB’nin bu kararıyla kendi bacağına sıktığını söyledi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Borrell, Çekya’nın başkenti Prag’da düzenlenen AB dışişleri bakanları toplantısında açıklamada bulunarak, üye ülkelerinin Rusya ile 2007’de imzalanan vize kolaylaştırma anlaşmasını askıya alma konusunda mutabık kaldığını belirtti.

Borrell, yaptığı açıklamada, “Siyasi düzlemde anlaştık, bu hukuki bir metin değil ama bir şeyler yapılması gerektiğine karar verdik ve bu nedenle siyasi olarak anlaştığımız şeyi somut olarak özetlemeye çalışayım; öncelikle AB Rusya’nın tamamen askıya alınması” ifadelerini kullandı.

Rusya : Cevap verilecek

Batı’nın Moskova’ya yönelik hukuk dışı baskısını sürdürdüğünü belirten Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın buna kendine zarar vermeden sert şekilde yanıt vereceğini vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gruşko da, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya vize kolaylığını askıya alma kararının yanıtsız kalmayacağını, bu karara karşı simetrik veya asimetrik cevap verilebileceğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, “AB’nin, Rusya’yla vize kolaylaştırma anlaşmasından çıkma kararı ihlaldir ve cevapsız kalmayacak. Cevabın simetrik, asimetrik veya AB’nin beklemediği biçimde mi olacağına biz kendimiz karar vereceğiz. Brüksel bir kez daha kendi bacağına sıkma kararı aldıysa bu onların seçimi” ifadesini kullandı. (Turizm Gazetesi)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu