Savunma

Biden yönetiminden BAE’nin F-35 siparişine yeşil ışık

Trump’un gider ayak imzaladığı ve Biden’ın soru işareti ile yaklaştığı Birleşik Arap Emirlikleri’ne F-35, SİHA ve çeşitli ekipmanların bulunduğu 23 milyar dolarlık silah satış için yeni bir gelişme yaşandı. Biden yönetimi, anlaşmanın devam etmesine yeşil ışık yaktı.

Biden yönetimi, Trump döneminde yapılan satış anlaşmasını incelemek üzere askıya almıştı. Yapılan inceleme sonunda satışın yapılmasına karar verildi.

ANLAŞMADA NELER VAR

Daha önceden İsrail’in talebi doğrultusunda askıya alınan anlaşmanın 10,4 milyar dolarlık bölümünün 50 adetlik F-35, 2,97 milyar dolarlık kısmının 18 adetlik MQ-9B İHA sistemi, kalan yaklaşık 10 milyar dolarlık bölümünün de gelişmiş hava-yer mühimmatlarının oluşturuyordu. Satışın özellikle BAE’nin bölgede artan İran tehditi nedeniyle verildiği ifade edilmişti.

ABD tarafından İsrail’in bölgedeki askeri üstünlüğünün korunacağının teminatı verilmesi sonrasında İsrail kanadından BAE’ne satış için onay çıkmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, Washington’un BAE silah satma projesine devam etmeyi planladığını ancak yönetimin silahların kullanımıyla ilgili “ayrıntıları gözden geçireceğini” ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü konuya ilişkin yaptığı açıklamada, anlaşmanın tamamlanması halinde teslimatların 2025 yılından önce yapılmayacağını söyledi.

Bazı Kongre üyeleri, BAE’nin en büyük insani krizlerden biri olan Yemen savaşındaki rolünden dolayı silah satışına sıcak bakmıyordu.

Ayrıca bazı senatörler de söz konusu silah satışı ile İsrail ordusunun teknolojik avantajını zora sokacağından endişeli.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu