HavalimanlarıTolga Özbek

İki meydan, iki mücadele, iki sonuç…

Salgın döneminde hem kendi sağlığımız hem de akıl sağlığımızı korumak için mücadele ediyoruz. Havacılık sektöründe bazı haberleri yaparken içimiz parçalanıyor. Ama bazen de bu haberler bir kıvılcım yakıyor. Sadece cüzdanı değil, gönlü gökyüzünde gerçek havacıları bir araya getiriyor. Çıkan gür ses karşı tarafa geri adım attırıyor.

Arka arkaya iki olay yaşadık. Bunları hem sitemizde hem de YouTube kanalımızda haberleştirdik. 

ŞEHİDİN ADI HAVALİMANINDAN SİLİNİR Mİ

Bir delinin kuyuya attığı taşı 40 akıllının çıkaramaması gibi bir durum geçtiğimiz günlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yaşandı. 1974’te Kıbrıs Barış Harekatı’nda Türk Hava Kuvvetleri’nin atışlarını yerden koordine edecek İleri Hava Kontrolörü Hava Pilot Binbaşı Fehmi Ercan şehit olmuştu. Adı, açılan uluslararası havalimanına verilmişti. Yıllardır KKTC’nin dışa açılan kapısı Ercan Havalimanı adıyla anılmıştı.

Ercan Havalimanı’na Kıbrıslı Türklerin lideri Dr. Fazıl Küçük’ün adının verilmesi talebine Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın sıcak bakması şehidin ailesini üzdü. Ailenin haklı mücadelesini haberleştirdik. Şehit Binbaşı Fehmi Ercan’ın oğlu Hakan Ercan ile bir video hazırladık. O günleri, yaşananları, sonrasını ve havalimanının açılışını Hakan Ercan’ın ağzından dinledik.

Videomuz, KKTC’de en üst makanlar tarafından da izlenmişti. Hakan Bey ile hemen temasa geçildi. En üst düzeyden bir söz verildi.

 

MAHKEMEDEN KAMULAŞTIRMAYA RED

Bir başka olay da Türk Hava Kurumu’nun ana eğitim merkezi İnönü Meydanı’nın 34 pist başı için İnönü Belediyesi’nin attığı ‘kamulaştırma’ adımıydı.

Belediye, motorsuz hava aracı planörlerin inip kalktığı pist başındaki alanı kamulaştırıp çocuk bahçesi yapacaktı. Planör, adı üzerinde motoru yok. Kısa kaldığında çocuk bahçesine teker koyacaktı.

Türk Hava Kurumu’nun kayyum yönetimi, İnönü’yü korumak üzere harekete geçti. Havacılar neredeyse ‘ayaklandı’. İnönü Belediye Başkanlığınca kamulaştırılması ile ilgili Türk Hava Kurumu Genel Başkanlığınca iptal davası açıldı. Eskişehir İdare Mahkemesi yapılan kamulaştırmanın iptaline karar vermiş ve buna istinaden İnönü Belediye Başkanlığınca kararın iptali için istinaf yoluna gidilmiş ve dava bir üst mahkemeye götürülmüştü. 

THK’nın İnönü Meydanı ranta kurban edilmesin

Ankara Bölge İdare mahkemesi de kamulaştırmanın reddine karar vererek 1936 yılından bu yana binlerce kişiyi yetiştiren bu eğitim merkezinde uçacak ve eğitim alacak gençlerimiz için oluşabilecek hayati risklerin önüne geçti. 34 pist başı kurtuldu.

Şimdi sıra 29 pist başında. Buranın yapılaşmaya açılması gündemde. Türk Hava Kurumu kayyum yönetimi gelişmeleri dikkatle takip ediyor.

Gazetecilik, maddi anlamda işini düzgün yaptığınızda maddi getirisi harcadığınız yoğun mesaiye göre düşüktür. Ama manevi zenginliği yüksektir. Yaptığınız bir haber, çektiğiniz videonun yanlışlara engel olur. Doğru gitmeyen işlere dur der… 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu