Sportif Havacılık

THK’nın İnönü Meydanı ranta kurban edilmesin

Türk Hava Kurumu’nun sahip olduğu, 85 yıldır binlerce havacının yetiştirilmesine imkan sunan Eskişehir’in İnönü ilçesindeki havaalanının pistleri yapılaşma-kamulaşma tehditi ile karşı karşıya. Önlem alınmadığı takdirde bu yapılaşma hem kazaya davetiye çıkartacak hem de mevcut pistlerin de kapanmasına neden olacak.

Türkiye’nin en önemli sportif havacılık merkezi ve aynı zamanda dünya planörcülüğü için sayılı arazi şartlarına sahip meydanın 29 Pist başına yaklaşık 150 metre mesafede, son yaklaşma hattı üzerindeki arazilerin 60 parsele bölünerek, 2 kat imara açıldığı ve satışlarına başlandığı ortaya çıktı.

Her yıl binlerce gencin havacılıkla tanıştığı merkezin ayrıca diğer pisti olan 34 pist başındaki alan ise İnönü Belediyesi tarafından kamulaştırılmak isteniyor. Türk Hava Kurumu Kayyum Yönetimi açtığı mahkemeyi kazanırken İnönü Belediyesi davayı üst mahkemeye taşıdı.

Hem uçuş emniyetini tehdit eden, hem de ciddi risk oluşturan yapılaşma aynı zamanda büyük risk taşıyor. Uzmanlar, imara açılan alanlar 29 Pistinin son yaklaşma hattında ve pist başına yaklaşık 150 metrede olduğunu belirterek “Bu alana yapılacak yapılar türbülans oluşturmak suretiyle 29 pistine iniş için yaklaşan hava araçlarının inişlerini riske atabilecektir. Ayrıca alçak irtifada iniş için yaklaşan hava araçlarının motor arızasında veya planörler için bastırıcıda kalarak piste yetişememe durumunda bu yapılara çarpma olasılığı vardır. Böyle bir durumda hem pilotlar hem de burada ikamet edecek insanlar riske girecektir” dedi.

UÇAK PİSTTEN ÇIKARSA

Diğer taraftan 11 pistine inişe gelen uçakların piste geç teker koymaları nedeniyle duramayarak veya pas geçmek için manialardan dolayı yeterli tırmanış açısını yakalayamayarak bu yapılara çarpma olasılığı bulunduğuna da dikkat çekildi. Benzer olaylar geçtiğimiz yıllarda da meydana gelmiş, uçak pistten çıkarak yapılması düşünülen imarlı alanın bulunduğu araziye savrulduğu belirtildi. 

Ayrıca pist başına çok yakın olan binaların pencereleri, park halindeki arabalar, çatılar, güneş enerjileri vs gibi güneş ışınlarını yansıtabilecek yüzeyler, iniş için piste yaklaşan pilot veya öğrencilerin görüşlerini kısıtlayabilecek ve bu da çok ciddi hayati sonuçlar doğurabilecektir.

DİĞER PİST BAŞINI BELEDİYE KAMULAŞTIRMAK İSTİYOR

Hava meydanının hakim rüzgarının olduğu ve planör uçuşlarının önemli bölümünün gerçekleştirildiği 34 pist başındaki arazi ise İnönü Belediyesi tarafından kamulaştırılmak isteniyor. Zaman zaman motoru bulunmayan planörlerin kısa kalarak teker koyduğu alan için belediye çocuk bahçesi yaparak riski daha da yükseltecek. Bu durum uçuş emniyetinide tehlikeye atacak.

KURALLAR NE DİYOR?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan SHT-İNİŞ ŞERİDİ Talimatı Mania Kriterleri bölümünde, “İniş şeritlerinde yapılması planlanan sabit kanatlı hava aracı operasyonlarının emniyetli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi ve iniş şeritlerinin etrafındaki mâniaların büyümesi nedeniyle iniş şeritlerinin kullanılamaz hale gelmesini önlemek için iniş şeritlerinin çevresinde mâniadan arındırılmış bir hava sahası oluşturmak gereklidir. Bu nedenle sabit kanatlı hava araçlarının kullanacağı iniş şeritleri çevresindeki yapılaşmaların ilgili Belediyeler veya plan yapmaktan sorumlu kurum/kuruluşlar tarafından kontrol edilmesi ve gerektiğinde uçuş ve yer emniyeti açısından kullanıcılar tarafından gerekli önlemlerin alınmasının sağlanması gerekmektedir.” denilmektedir. Ancak yapılan bu imar planı kurum ve kuruluşlar tarafından hiçbir görüş alınmaksızın yapılmıştır. 

model ucak thk

HER YIL BİNLERCE GENÇ YETİŞİYOR

Amacı Türk gençliğine havacılığı sevdirmek olan Türk Hava Kurumu’nun en büyük eğitim merkezi İnönü’de bulunuyor. 85 yıllık merkezde bu güne kadar 40 binden fazla genç motorlu uçak, planör, paraşüt, yelkenkanat, yamaç paraşütü, motorlu uçuş, ultralight-microlight ve model uçak eğitimi aldı. Yılın 12 ayı açık tesisler yeniden mali açıdan toparlanan Türk Hava Kurumu tarafından yenilenerek kapasitesinin artırılması da hedefleniyor.

HAVACILARDAN ÇAĞRI

Bu gelişmeler sonrasında bir çok amatör ve profesyonel havacı, Türk Hava Kurumu’na ait İnönü Havacılık Eğitim Merkezi pistleri doğrultusunda gerçekleşecek yapılaşma ve kamulaştırmaya karşı çıkarak SHGM ve Mülki İdareler ile diğer tüm kurum/kuruluşlar tarafından gerekli inceleme ve değerlendirmenin yapılarak yapılaşmanın durdurulması çağrısında bulundu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu