Deniz Kuvvetleri

Uçuş hattındaki uçaklar QR koduyla takip edilecek

ABD Deniz Hava Harp Merkezi Uçak Bölümü (NAWCAD), genellikle QR kodları olarak bilinen etiketleme ile uçuş hattındaki uçakları bağımsız olarak tanımlamak ve izlemek için yapay zekâ ve makine öğrenimi teknolojileriyle geleceğin uçuş hattı deneyleri gerçekleştirdi.

Teknoloji, uçak ve ilgili destek ekipmanı için daha doğru konum ve durum bilgisi sağlayarak uçak hazırlığını ve bakım geri dönüş süresini büyük ölçüde iyileştirmeyi vaat ediyor.

Bu etiketleme teknolojisi, mevcut uçak takip yöntemini inceleyen mühendislerin yeni bir yaklaşımla geliştirdiği yazılımı ve sabit bir konuma yerleştirilmiş bir kamerayı kullanıyor. Yakalanan bilgiler, bir uçak kameranın görüş alanından geçerken otomatik olarak kaydediliyor.

Airbus’tan 13 bin işe alım için uçak gövdesine ‘QR kodu’

İlk deney aşamaları bir laboratuvar ortamında gerçekleştirildi. Gerçek ortamda ise ABD Donanma Test Pilotu Okulu ile işbirliği yapılarak ileri düzey test aşamaları gerçekleştirildi. Patuxent River Donanma Hava Üssü’ndeki deneylerde yer operasyonları sırasında otonom bir şekilde geliş ve gidiş verilerini yakalamak için T-6 Texan ve T-38 Talon uçakları kullanıldı.

Etiketleme bilgileri, geleceğin uçuş hattının diğer yönlerine veya bakım ve operasyonlara entegre edilebilecek. Ekibin gelecekteki konsepti, bu teknolojiyi, yeni nesil uçuş hattı izleme sistemi gibi daha önce denenmiş teknolojiler için bir kullanıcı arayüzüne entegre etmeyi içeriyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu